Gradu potreban bolji i jeftiniji javni prevoz

Aleksandar Stojanović
Gradu potreban bolji i jeftiniji javni prevoz

Banjaluka - Kvalitet javnog gradskog prevoza je na niskom nivou i potrebno ga je poboljšati, usaglasili su se juče odbornici vladajuće koalicije, ali i opozicije u Skupštini grada u nastavku 35. redovne sjednice, koja je prekinuta prošle sedmice.

Najveću pažnju među odbornicima privukla je informacija o javnom prevozu, a predsjednik Skupštine Zoran Talić istakao je da bi iznesene informacije trebalo da posluže nadležnim odjeljenjima da u saradnji sa prevoznicima rade na poboljšanju usluga javnog gradskog prevoza.

- Veliki broj žalbi građana se tiče upravo javnog prevoza, a ove kritike treba prihvatiti i raditi kako bi uslovi bili što bolji - rekao je Talić.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić istakao je da informacija ne obuhvata samo autobuse, već i taksi prevoznike.

- Rasprava je bila kvalitetna i došli smo do velikog broja zaključaka na kojima planiramo da radimo u budućem periodu, između ostalog, i na većem kvalitetu usluga u javnom prevozu - naglasio je Amidžić.

Nezadovoljstvo uslovima, ali i cijenama u javnom prevozu izrazili su i opozicionari. Nezavisni odbornik Saša Lazić istakao je da je cijena autobusa u Banjaluci među najvišima u regionu.

- Nedopustivo je da pojedine kategorije nemaju besplatan prevoz i parking, a popusti koje imaju nisu dovoljni. I uslovi u autobusima su veoma loši, jer je ružno vidjeti da u ljetnim mjesecima autobus vozi sa otvorenim vratima, jer nema klime u njemu - kazao je Lazić.

Predsjednik Udruženja saobraćaja i veza RS Goran Starčević rekao je da se cijena karata formira na osnovu analiza.

- Uskoro će poskupjeti i gorivo, ali ćemo nastojati da cijenu ne mijenjamo. To što je negdje karta jeftinija je zato što te lokalne zajednice izdvajaju više novca za sufinansiranje prevoza – rekao je Starčević.

On je dodao da nije tačno da ne postoje kategorije kojima je omogućen besplatan prevoz.

- Slijepa lica sa pratiocima, djeca poginulih boraca koja idu u osnovnu školu te roditelji poginulih boraca imaju besplatan prevoz - rekao je Starčević. 

Odbornici su raspravljali i o podsticajima u poljoprivredi, a na dnevnom redu su se našli i izvještaji preduzeća “Vodovod”, “Čistoća” i “Toplana,” te Zavoda za izgradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana