Goran Starčević: Izmjene na linijama 14 i 17A uvode red u javni prevoz

Ilijana Božić
Goran Starčević: Izmjene na linijama 14 i 17A uvode red u javni prevoz

Banjaluka - Eksperimentalna izmjena trasa na linijama 14 i 17A prilagođena je putnicima i organizovana tako da im obezbijedi brži, češći i jednostavniji prevoz.

Kazao je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktor “Pavlović-Turs”d.o.o. Banja Luka Goran Starčević, te dodao da su ove promjene bile neophodne, jer se nekadašnja kružna linija 14 odvijala na način koji je bio nepraktičan za putnike, ali i za prevoznike.

Naglasio je da su pratili stanje na terenu, te uočili da se za pomenute linije, iako su imale utvrđen red vožnje, nije moglo znati ni vrijeme, ni mjesto polaska, tako da su u praksi mještani Starčevice koristili polovinu kapaciteta te linije.

- Pokušali smo da pronađemo najbolje rješenje i da stanovnicima Starčevice omogućimo jednostavniji javni prevoz. Cilj je da obje linije funkcionišu na isti način, pa smo ih iz tog razloga okrenuli u istom smjeru tako da putnici koji polaze sa Starčevice uvijek na istom mjestu čekaju autobus, a ne kao ranije da pretrčavaju ulicu i ugrožavaju živote, posebno kada je riječ o djeci i starijima - istakao je Starčević.

On je naglasio da su novim trasama zadovoljene sve potrebe korisnika. 

- Brojanjem putnika smo utvrdili da je na jednom polasku na liniji 17A popunjenost autobusa 70%, odnosno 60% na liniji broj 14, dok je na svim ostalim polascima popunjenost autobusa ispod 40%. Prednosti eksperimentalnog reda vožnje ogledaju se u organizovanijem prevozu, što podrazumijeva češći broj polazaka nego ranije. Šest autobusa kreće u sat vremena, tako da je ovaj princip i praktičniji i bezbjedniji za putnike - kazao je Starčević i dodao da su na liniju uključeni novi, udobni autobusi, klimatizovani i sa dobrim grijanjem, te da putnicima omogućavaju kvalitetniji prevoz nego što su do sada imali.

On je istakao da je glavni cilj izmjena da se građanima obezbijedi jednostavniji prevoz, tako što će na jednoj stanici ulaziti u autobus, a preko puta izlaziti, kao što je slučaj i sa drugim linijama. 

- Pokušavamo da kroz razna obavještenja informišemo ljude flajerima, obavještenjima na autobuskim stajalištima i na našoj internet stranici - kazao je Starčević i dodao da vjeruje da će novi sistem više odgovarati putnicima.

Što se tiče linije 17A, Starčević je naglasio da je, prema statističkim podacima, mnogo više putnika na Paprikovac išlo iz centra, sa stajališta kod Pošte, nego sa stajališta kod Medicinske elektronike.

- Stoga smo predložili da linija 17A prolazi kroz centar. Usljed premještanja klinika na Paprikovac, povećala se potreba za prevozom iz centra ka Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, te je ovim izmjenama olakšan prevoz - zaključio je Starčević.

 

Putnici

Mještanka Starčevice Teodora Janković, koju smo zatekli na autobuskom stajalištu u ulici Dr Vojislava Đede Kecmanovića, kaže da je novi sistem dosta bolji i organizovaniji od prethodnog.

- Ranije nisam znala kada će autobus naići, jer se nije znao tačan red vožnje. Sada je to mnogo jednostavnije, jer uspijevam da svuda stignem na vrijeme. Autobusi nailaze često i veoma su tačni - rekla je Jankovićeva.

S njom se složio i penzioner Mirko Katić, koji je istakao da se sada putnici voze mnogo kvalitetnijim i urednijim autobusima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana