Drvna sječka zaslužna za čist vazduh

Aleksandar Stojanović
Drvna sječka zaslužna za čist vazduh

Banjaluka - Banjalučani su tokom zime udisali uglavnom vazduh prve klase, pokazuju podaci na sajtu Gradske uprave.

 

 

 

Prema mjerenjima koja se obavljaju svakodnevno, vazduh je u samo deset, od posljednjih sto dana, bio druge kategorije, ali nijednom nisu prekoračene tolerantne vrijednosti nijedne zagađujuće materije.

Odredbama Zakona o zaštiti vazduha, prva kategorija vazduha je čist ili neznatno zagađen vazduh gdje nisu prekoračene granične vrijednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju.

Većina dobro upućenih u ovu oblast smatra da je aerozagađenje manje zbog činjenice da je grad zamijenio energent koji se koristi za zagrijavanje sistema daljinskog grijanja.

Tako je, prema raspoloživim podacima, Banjaluka od grada koji je bio potpuno zavisan od fosilnih goriva, odnosno mazuta, za šest grijnih sezona došla do toga da ga gotovo uopšte više ne koristi.

- Ove sezone je planirano da u ukupnoj proizvodnji toplotne energije, u sklopu sistema daljinskog grijanja, potrošnja mazuta učestvuje sa osam odsto, ali ga je potrošeno svega oko jedan odsto - kažu u preduzeću "Eko toplane".

S druge strane, lokalne zajednice poput Sarajeva, Tuzle, Goražda, Kaknja, Banovića ne mogu se pohvaliti takvim rezultatima s obzirom na to da je vazduh u njima tokom zimskih mjeseci bio opasan po zdravlje ljudi, a ista situacija nastavljena je u danima otopljenja.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da sve podatke ipak treba da uzmemo sa rezervom zbog načina na koji se vrši monitoring i nedostatka objektivnih parametara.

- Bez obzira na to, zamjena energenta i prelazak sa mazuta na drvnu sječku Banjaluci su sigurno donijeli bolji kvalitet vazduha - istakao je direktor Regionalnog centra za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC) Vedad Suljić.

Prema njegovim riječima, za povećanje kvaliteta vazduha ne postoje kratkoročne mjere, nego je potrebno razmišljati dugoročno.

- Za korjenite promjene i bolji kvalitet vazduha, koji zaslužujemo kroz osnovno ljudsko pravo, neophodno je uraditi mnogo više. Jedna od mjera je povećanje energetske efikasnosti koja bi smanjila upotrebu svih energenata - ocijenio je Suljić.

Zagađenje u BiH

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kada je u pitanju aerozagađenje, od BiH je gora situacija samo u Sjevernoj Koreji, a svake godine od posljedica zagađenosti vazduha umre oko 3.500 ljudi. Zagađenje vazduha u BiH proguta 21,5 odsto bruto društvenog proizvoda kroz smanjenu produktivnost ljudi i troškove za liječenje bolesti uzrokovanih zagađenim vazduhom.

 

Grijna sezona                         Biomasa               Mazut

2013/2014.                              0%                        100%

2014/2015.                              11%                      89%

2015/2016.                              12%                      78%

2016/2017.                              12%                      78%

2017/2018.                              46%                      54%

2018/2019. (planirano)         92%                      8%

2018/2019.  (ostvareno)         99%                      1%   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana