Domaća zimnica draža od industrijske

Dajana Vranješ; Ilijana Božić
Domaća zimnica draža od industrijske

Banjaluka - Sezona pripremanja zimnice je u punom jeku, o čemu svjedoči bogata ponuda na banjalučkim pijacama, gdje domaćice pažljivo biraju povrće i voće koje će pretvoriti u ukusne zalihe za hladne dane.

Domaći ajvar, miješana salata, kiseli krastavci, pekmezi i džemovi neki su od specijaliteta koji će krasiti trpezu u zimskim danima, zbog čega su mnoge domaćice već prionule na posao.

Dijana Matić pripreme je počela na Novoj pijaci, gdje je, kako kaže, izabrala najbolje paprike za ajvar.

- Cijena paprika je pristupačna. Prošle godine sam potrošila više novca, jer sam kasnije počela da kupujem povrće. Volim da nabavljam kod provjerenih prodavaca, jer su proizvodi kvalitetniji nego u marketima - rekla je Matićeva i dodala da se industrijska zimnica ne može porediti sa domaćom.

Ona je istakla da se, i pored toga, mnogo domaćica opredjeljuje da kupi gotovu zimnicu.

- Pravljenje zimnice nekad je zbližavalo porodicu, rodbinu i komšije. Svi zajedno su pripremali kupus da se kiseli, a komšinice su se međusobno pomagale prilikom pravljenja ajvara i pekmeza - kazala je Matićeva.

Ivana Stojnić rekla je da će ove godine ukiseliti kupus i krastavce, koje obožavaju njeni ukućani.

- Već sam potrošila oko 150 KM, jer je za moju porodicu domaća zimnica nezamjenjiva. Djeca vole i pekmez od šljiva pa ću se potruditi da napravim bar jednu turu - kaže Ivana.

Prodavci ističu da je povećana potražnja za povrćem i voćem posljednjih dana. Trgovac Nikola Runić savjetuje domaćicama da je bolje da što prije krenu u kupovinu potrepština za zimnicu.

- Povrće proizvodim na svom poljoprivrednom gazdinstvu, a kupci to prepoznaju i važno im je da ono što kupuju bude domaće. Mnoge domaćice ne žele da štede na sastojcima pa se sve vrste povrća dobro prodaju - rekao je Runić.

Prodavci kažu da su cijene na pijacama veoma pristupačne pa se tako za malo novca može spremiti dobra zimnica. Prodavačica Branka Bunić kazala je da je vreću mrkve moguće kupiti za pet maraka, a gajbu paradajza za deset KM.

- Paprike roge za ajvar su 1,5 KM po kilogramu, a patlidžan košta marku. Oni koji planiraju da kisele kupus mogu ga pronaći za 0,70 KM. Kilogram šljive košta marku. Ove cijene važe kada se kupuje na gajbu - istakla je Bunićeva.

 

Gotovi proizvodi

U marketima se može pronaći gotova zimnica po raznolikim cijenama. Tegle kiselih krastavaca koštaju od dvije do šest KM, a ajvara do deset KM. Ukiseljena paprika može se pronaći po cijeni od 2,50 do 3,50 KM, cvekla za 2,50 KM, a miješana salata od 2,50 do 6,50 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana