Do uštede energije bez velikih ulaganja

Dajana Vranješ
Do uštede energije bez velikih ulaganja

Banjaluka - Vrijeme rasipanja i nekontrolisanog trošenja energije je prošlost, a štednja i racionalizacija nameću se kao jedini održiv model ponašanja u budućnosti.

Stručnjaci smatraju da se ušteda energije ne treba posmatrati kao štednja u smislu bilo kakvog odricanja jer efikasna upotreba energije nikada ne narušava uslove rada i življenja.

Naprotiv, energetska efikasnost predstavlja upotrebu manje količine energije, kako bi bio postignut isti efekat. Ovo posebno treba imati u vidu dolaskom jeseni i sezone grijanja, koja na ovim prostorima zna da traje i šest mjeseci. Bez obzira na koji način zagrijavali životni prostor, cijene energenata imaju tendenciju stalnog rasta, pa je rasipanje energije zapravo bacanje novca.

Energetska efikasnost se često može postići i bez velikih troškova i ulaganja, ali često ona zahtijeva manju ili veću investiciju u zavisnosti od željenog rezultata.

Tako neke procjene pokazuju da se u neizolovanom grijanom prostoru 35 odsto toplote gubi kroz prozore i vrata, 25 odsto kroz spoljašnje zidove, a 15 odsto energije preko poda. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika.

Bojan J. iz Kuljana kod Banjaluke je u jesen prošle godine odlučio da investira u demit fasadu na kući, kako bi smanjio gubitke toplotne energije, ali i troškove struje s obzirom na to da sistem centralnog grijanja funkcioniše preko elektro-kotla.

Za dvoetažni objekat površine od 150 kvadrata uloženo je oko 10.000 KM. Iako je riječ o ozbiljnoj sumi novca, vlasnik kuće kaže da se nije pokajao.

- Kuću je neuporedivo lakše zagrijati, a troškovi za struju su manji u prosjeku za 100 KM mjesečno. Sa druge strane, ljeto je u kući mnogo podnošljivije jer se sporije zagrijava spolja - kaže Bojan.

Jasno je da većina građana nema uslove da uloži hiljade maraka u energetsku efikasnost pa im preostaje da energiju čuvaju kroz sprovođenje određenih mjera koje u konačnici donose uštede i veći kvalitet bez ulaganja ili uz minimalne investicije.

Važno je da radijatori nisu zaklonjeni namještajem ili ukrasnim nišama. Redovno ih čistite jer prljavština može da smanji njihovu efikasnost. Sušenje veša na radijatoru prekida grijanje. Spuštene roletne smanjiće gubitke toplote za deset odsto. I zavjese na prozorima čuvaju toplotu, ali ako ne prekrivaju radijatore, a tepih zadržava hladan vazduh.

Preporučuje se redovno provjetravanje prostorija, ali ne duže od 10 minuta. Prije početka sezone potrebno je efikasno zaptivanje prozora i balkonskih vrata, najbolje gumenom dihtung-trakom. Otvore i rupe na stolariji možete zatvoriti i pur-pjenom. Na ulazna vrata stavite drveni prag, kako biste spriječili strujanje hladnog vazduha.

 

Projekat

Paralelno sa privatnim investicijama u Srpskoj je sprovedeno niz projekata s ciljem povećanja energetske efikasnosti javnih objekata.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je od 2015. do 2019. godine primijenilo prvu fazu projekta “Energetska efikasnost u BiH”, finansiranog kroz kredit Svjetske banke od 12,8 miliona dolara.

To predstavlja 40 odsto od ukupnog iznosa kredita za BiH od 32 miliona dolara. Obnovljena su 32 javna objekta, od čega u sektoru zdravstva osam, a u sektoru prosvjete 21 objekat. Za ovu namjenu su utrošena 17,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana