Do jeseni novi krovovi, parket i grijanje

Jelena Stanić
Do jeseni novi krovovi, parket i grijanje

Banjaluka - I dok učenici odmaraju njihove škole i učionice tokom ljetnjeg raspusta okupirali su građevinari koji im stvaraju bolje uslove za nastavu. U toku je sanacija 16 gradskih i prigradskih škola, u okviru velikog plana, vrijednog 600.000 KM.

Novu školsku godinu sa osam novih dograđenih učionica dočekaće jedna od najvećih obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj, Osnovna škola “Branko Radičević” na Starčevici,  tako da učenici nastavu više neće morati pohađati u tri smjene. Trenutno se mijenja krov na dijelu škole a u pripremi je još jedan veliki projekat izgradnje nove fiskulturne sale. Identičan plan je i za Osnovnu školu “Sveti Sava” na Laušu.

Zahvaljujući planu obnove, u četvorogodišnjoj školi u Debljacima više neće biti problema sa grijanjem učionica. Ovih dana, u školi je,  uvedeno centralno grijanje.

- Ugrađeni su toplovodna mreža, radijatori i kotao na čvrsto gorivo - kazali su u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

I učenici područne škole “Jovan Dučić” u Kuljanima imaće bolje uslove od septembra. U ovoj školi, u 13 učionica, saniran je parket, za šta je obezbijeđeno 15.200 KM.

Podovi su obnovljni i u Osnovnoj školi “Petar Kočić”, u kojoj će biti zamijenjen i dio stolarije za koju je u toku priprema tehničke dokumentacije. Kotlovnicu bi uskoro trebalo da dobije i područna škola u Česmi, kojoj su odobrena i sredstva za zamjenu dijela unutrašnje stolarije.

Početak radova ove sedmice očekuje se i u OŠ “Sveti Ćirilo i Metodije”, u kojoj će do jeseni biti obnovljeni sanitarni čvorovi.

I u školi “Mladen Stojanović” očekuju da će ubrzo početi sanacija krova, nakon što je izabran izvođač ovog posla, vrijednog oko 64.000 KM.

Postupke javnih nabavki privode kraju i škole “Đura Jakšić” i “Georgi Stojkov Rakovski”, a oni će, u okviru ovog projekta, takođe dobiti nove sanitarne čvorove.

Početak radova tokom raspusta očekuju i u školi “Miroslav Antić”, koja će ovih dana pokrenuti postupak javne nabavke za zamjenu krova na područnoj školi u Borkovićima, vrijednosti oko 100.000 KM.

“Utopljavanje”

Za obnovu škola iz gradskog, republičkog i budžeta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović obezbijeđeno je  600.000 KM.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave uskoro se očekuju i sredstva iz spoljnih izvora za još nekoliko škola, kandidovanih za projekte energetske efikasnosti. Te škole bi trebalo da budu “utopljene” dogodine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana