Đacima neophodne češće posjete zubaru

Ilijana Božić
Đacima neophodne češće posjete zubaru

BANjALUKA - Osnovna škola “Vuk Stefanović Karadžić” u Boriku juče je dobila novu dječju stomatološku ambulantu, s ciljem da oralna higijena školske djece bude podignuta na viši nivo.

Poražavajući statistički podaci pokazuju da samo 23 odsto mališana ima zdrave zube, što se, prije svega pripisuje nedovoljnoj prevenciji.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović je istakla da 76 odsto djece u uzrastu od šest godina ima karijes mliječnih zuba, a gotovo polovina ima karijes ranog djetinjstva.

- Istovremeno prilikom pregleda dvanaestogodišnjaka utvrdili smo poražavajuće podatke da u prosjeku svako dijete ima pokvareno 3,5 zuba, što je daleko više od evropskog prosjeka, gdje je u istom uzrastu broj oboljelih zuba od 0,5 do jedan - kazala je Todorovićeva i naglasila da je cilj Doma zdravlja da se otvaranjem školskih stomatoloških ambulanti poveća broj preventivnih pregleda najmlađih.

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da su grad i Dom zdravlja zajedno finansirali opremanje stomatološke ambulante.

- Na ovaj način će djeci iz dvije osnovne škole sa područja Borika biti omogućeni redovni pregledi i zaštita zuba - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana