Dajak čamci opet krstare Vrbasom

Jelena Cvijanović
Dajak čamci opet krstare Vrbasom

Banjaluka - Svi koji žele da nauče specifični način vožnje vrbaskog čamca uz pomoć dajaka, simbola Banjaluke, imaju za to priliku u ljetnoj školi dajakaštva “Dajak Nektar kluba” koja će, ukoliko to vodostaj Vrbasa dozvoli, početi danas, a trajaće do kraja avgusta.

Dajakaštvo je sport, ali i ljubav prema Vrbasu, njegovoj živoj prirodi sa brzacima i bukovima, smaragdnoj boji i ljepoti u rijeku zagledanih vrba. Ovu vjekovnu tradiciju grada živom održava oko 200 članova dajak kluba. Oni njeguju i usavršavaju tradiciju izrade specifičnog vrbaskog čamca u obliku lista vrbe koje sami izrađuju.

- Korito Vrbasa sa kamenjem veličine šake i njegova mala dubina ne dozvoljavaju drugačiju vožnju, već jedino ovim specifičnim čamcem kojim se upravlja štapom - dajakom - kaže predsjednik “Dajak Nektar kluba” Andrej Zamolo, koji ističe da nigdje u svijetu nije zabilježeno da se na brzoj planinskoj rijeci vozi na ovaj način.

Budući dajakaši vještinu će učiti u mirnijem dijelu Vrbasa u Boriku, gdje je smješten i objekat kluba, a obuka će se plaćati uplatom cjelogodišnje članarine klubu od 30 KM.

- Svako ko želi može da za sedam do deset dana savlada osnove korake upravljanja čamcem u mirnijem dijelu Vrbasa. Najmlađi koje smo obučavali su djeca od 12-13 godina, a i djevojke mogu da se bave ovom vještinom. Prije nekoliko godina smo obučavali i čovjeka od 70 godina, dok za veće brzake ipak trebaju sportska forma, godine treniranja i snaga - kaže Zamolo.

On objašnjava da je prvi dio obuke na obali i da se prvo uči držanje dajaka, kako ga izvući iz vode, kako se štap zabada, kako se vadi u čamac.

- To nije teško jer je dajak težak svega tri kilograma - rekao je Zamolo.

Upravljanje čamcem u mirnijoj vodi drugi je dio obuke, a provjera i potvrda da ste savladali osnove je uspješan prelazak manjeg brzaka.

- Kod “Kluba 22”, između Venecija mosta i dvorane “Obilićevo”, ima jedan manji brzak, i ko njega uspije da savlada, mi smatramo da je uspješno završio školu dajakaštva. To obično svi mogu nakon oko mjesec obuke - kaže Zamolo.

Ovaj klub je osnovan 2010. godine. Od 2011. godine održavaju se ljetne škole dajakaštva koje godišnje prođe od 30 do 50 polaznika. Kako kažu u klubu, većina njih postanu i ostanu dajakaši koji se često vraćaju Vrbasu.

Pristaništa

Za narednu godinu najavljena je izgradnja tri dajak pristaništa, kod “Abacije”, Zelenog mosta i kafane “Dajak”.

- Ovo je od velikog značaja dajakašima jer sada ne postoji adekvatan prilaz čamcima s obale. Takođe, značajno je i za razvoj turizma u gradu jer interesovanje turista da se provozaju dajakom iz godine u godinu raste - rekao je Zamolo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana