Čuvari sjećanja na borce u Donjim Kolima, Krupi na Vrbasu i Bočcu dobijaju novo ruho

Ivana Kardum
Čuvari sjećanja na borce u Donjim Kolima, Krupi na Vrbasu i Bočcu dobijaju novo ruho

Banjaluka - Čuvari sjećanja na oslobodioce iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u Donjim Kolima, Krupi na Vrbasu i Bočcu ove godine trebalo bi da dobiju novo ruho u okviru plana obnove i sanacije spomenika i spomen-obilježja za 2019. godinu.

Kako su naveli iz Gradske uprave, za radove na sanaciji oronulih spomenika već je raspisan tender, a njihova procijenjena vrijednost iznosiće oko 20.000 KM.

- Izgradnja spomenika i spomen-obilježja na području Donjih Kola, Krupe na Vrbasu i Bočca počeće po okončanju postupka javne nabavke, te će biti obavljena prema pribavljenom projektu sanacije ovih spomenika - rekli su iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.

Istakli su da je pored toga u toku i pribavljanje idejnog rješenja i projekta rekonstrukcije spomen-kosturnice u Drakuliću.

Kada je riječ o gradnji novih spomenika, tokom ove godine može se očekivati podnošenje inicijativa za izgradnju spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja mjesnih zajednica Paprikovac, Gornja Piskavica i Srpske toplice.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornja Piskavica Goran Knežević rekao je da je inicijativa za gradnju spomenika u ovom naselju pokrenuta jer trenutno ne postoji nijedan znak sjećanja na poginule borce, koji su nam darovali slobodu.

- Izgradnja spomenika je neophodna da bi i naredna pokoljenja mogla odati počast svojoj rodbini, kumovima i komšijama. Nadamo se da će projekat biti završen do kraja godine, a trenutno biramo lokaciju spomenika, o čemu će odluku donijeti predstavnici porodica poginulih boraca - naglasio je Knežević.

Prema riječima predsjednika Savjeta MZ Srpske toplice Radivoja Račića, mještani ovog naselja na izgradnju spomenika čekaju malo duže, jer i u ovoj mjesnoj zajednici traže odgovarajuću lokaciju.

- Spomenik je trebalo da gradimo ispred objekta Kulturno-umjetničkog društva “Srpski vitezovi”, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nismo dobili dozvolu. Tako da sada čekamo da nam odgovore da li je moguće da lokacija bude ispred prostorija Mjesne zajednice - rekao je Račić.

Spomenici iz NOB-a

Prošle godine saniran je spomenik palim borcima NOR-a u centru grada, te uređen pristupni plato spomeniku palim Krajišnicima na Banj brdu. Osim toga sanirano je i spomen-obilježje palim borcima NOR-a u Potkozarju, kao i spomenici poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na Rakovačkim barama, u Stričićima i Jagarama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana