Broj noćenja turista veći za tri odsto

Aleksandar Stojanović
Broj noćenja turista veći za tri odsto

Banjaluka - U Banjaluci je u julu zabilježeno 6.084 dolazaka, a u prvih sedam mjeseci ukupno 47.801 dolazak što je za dva odsto manje nego lani. Istovremeno, zabilježeno je 76.910 noćenja, što je za tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Saopštili su ovo iz Turističke organizacije grada, a prema podacima, prosječno zadržavanje turista u gradu na Vrbasu u ovoj godini je 1,6 dana.

- U turističkoj ponudi grada u ovoj godini ima 1.893 kreveta, a iskorišćenost smještajnih kapaciteta iznosila je oko 20 procenata. Međutim, treba imati u vidu smještajne kapacitete u privatnim objektima koje nisu u sistemu Zavoda za statistiku RS. Naša pretpostavka je da ovi registrovani smještajni kapaciteti raspolažu sa više od 300 ležaja - rekli su iz TOBL-a i dodali da dva novootvorena hotela sa više od 300 ležaja još nisu ušli u statističku evidenciju.

Broj dolazaka i noćenja u avgustu još nije sumiran, ali se ne očekuju drastične razlike u odnosu na prošlu godinu. U organizaciji TOBL-a održana su dva događaja tokom ovogodišnjeg ljeta, i to “Kozara-etno 2019” i “Ljeto na Vrbasu 2019”.

- Podržali smo brojne događaje, a najveću pažnju posjetilaca izazvali su “Freš vejv festival” i “Kočićev zbor” - kazali su iz TOBL-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana