Banjaluka: Ostaje stari grb uz izmjene

Vesna Popović
Banjaluka: Ostaje stari grb uz izmjene

Banjaluka - S obzirom na to da posljednje idejno rješenje za izgled grba grada nije prihvaćeno, postojeći grb grada biće izmijenjen u dijelu koji je osporio Ustavni sud RS.

Potvrdio je to za "Glas Srpske" gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da neće biti raspisan novi konkurs za idejno rješenje izgleda grba grada.

- Krenućemo od postojećeg grba, koji je još na snazi i odluke Ustavnog suda RS u dijelu koji se mora mijenjati, a za koji će stručnjaci naći adekvatno rješenje - rekao je Gavranović.

Podsjetio je da je Skupština grada na posljednjem zasjedanju usvojila izmjene Statuta grada, uz zaključak da se izgled grba definiše posebnim rješenjem.

- U javnoj raspravi je dominirao stav da grb koji je komisija izabrala kao idejno rješenje nije i najsrećnije rješenje. Po procjenama stručnjaka nije opisan na pravi način sa stanovišta heraldike. Zato smo usvojili ostale izmjene Statuta, a izmjenu odredbe koja se odnosi na grb ostavili smo po strani. Želimo Skupštini ponuditi kompletno rješenje kada definišemo likovno rješenje grba i heraldički opis - objasnio je Gavranović.

Naglasio je da je za iduću sedmicu zakazan sastanak sa timom naših i heraldičara iz Beograda.

- Kada to bude gotovo, ući ćemo u skupštinsku proceduru. Neće se mijenjati heraldički neispravni dijelovi idejnog rješenja, već ćemo tražiti potpuno novo rješenje, koje će biti apsolutno prihvatljivo - dodao je Gavranović.

Odbornik NDP-a Mirna Savić-Banjac je rekla da do sada nije čula za ovu odluku.

- Nije u redu da postojeće rješenje prekrajaju neki stručnjaci sa strane. Pitam se da li je to moguće uraditi bez ponovljenog konkursa. Odbornicima je na posljednjem zasjedanju samo rečeno da će izgled grba biti definisan posebnom statutarnom odlukom - kazala je je Savić-Banjac.

Ustavni sud RS proglasio je u februaru 2013. godine grb grada neustavnim i naveo da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda, čime se druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovode u neravnopravan položaj.

Konkursi

Gradska uprava je dva puta raspisivala konkurs za idejno rješenje izgleda grba grada. Prvi je poništen, jer gradonačelnik nije dao saglasnost na prijedlog koji je uputila Komisija za izbor idejnog rješenja. Na drugom konkursu gradonačelnik je prihvatio prijedlog komisije, koja je za najbolji izabrala rad Draška Bošnjaka. Izgled grba grada bio je na javnoj raspravi, nakon koje je zaključeno da je potrebno preispitati heraldički sadržaj ponuđenog rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana