Banjalučki TC “Zenit” poklonio 15 svečanih toaleta maturantima: Put do maturske večeri popločan humanošću

Anita Janković-Rečević
Banjalučki TC “Zenit” poklonio 15 svečanih toaleta maturantima: Put do maturske večeri popločan humanošću

Banjaluka - Svršeni srednjoškolci iz banjalučkih višečlanih porodica, njih 15, dobili su priliku da zablistaju u punom sjaju na maturskoj večeri i u svijet odraslih zakorače u bajkovitim svečanim toaletama zahvaljujući humanim vlasnicima radnji u Tržnom centru “Zenit” koji su ih obukli od glave do pete.

Ovu humanitarnu akciju pokrenuli su Udruženje roditelja sa četvoro i više djece “Četiri plus” i banjalučka modna blogerka Bojana Mutić kako bi pomogli roditeljima budućih maturanata da sa što manje troškova pripreme djecu za veče zrelosti.

Akciji se odazvalo 19 vlasnika butika odjeće i obuće u sklopu TC “Zenit”, koji su ponudili da obuku deset djevojaka i pet momaka.  

- Svoje večernje toalete izabrali su osam djevojaka i dva momka, a u narednim danima će to uraditi i ostali. Djevojke su mogle da izaberu haljinu i sandale, a mladići odijelo, košulju i cipele. Odazvali smo se akciji jer smo željeli da pomognemo djeci čiji roditelji ne mogu priuštiti kupovinu svečane odjeće - rekla je jedna od vlasnica radnji, istakavši da planiraju i u narednim godinama učestvovati u sličnim akcijama.

Jedna od maturantkinja koja je dobila haljinu je učenica Srednje muzičke škole iz Banjaluke, a njena majka Radmila Babić ističe da im pomoć mnogo znači jer ovog proljeća sprema dvoje djece na matursko veče. 

- Imam šestoro djece i ove godine dvoje je maturanata. Jedno završava srednju, a drugo osnovnu školu, tako da mi je svaka pomoć dobrodošla - rekla je Babićeva i dodala da šestoro djece nije teško odgajati ako se čovjek bori i radi.

Predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “Četiri plus” Jovan Radovanović kaže da već pet godina zaredom organizuju akciju prikupljanja i poklanjanja maturskih haljina i odijela maturantima koji su članovi udruženja.

- Trenutno imamo više od 40 haljina koje su na raspolaganju budućim maturantkinjama i više od polovine je novo. Jedna gospođa iz Austrije donijela je oko 30 haljina, a i mnoge djevojke su poklonile svoje maturske haljine. Imamo i nekoliko odijela za muškarce. Odjeća je namijenjena maturantima iz banjalučkih višečlanih porodica, ali nam se mogu javiti i roditelji djece iz drugih opština koji nisu u prilici da nabave toalete, kao i oni sa jednim ili dvoje djece - rekao je Radovanović i dodao da u Banjaluci ima više od 700 porodica sa četvoro i više djece u kojima je većina roditelja nezaposlena i bez primanja.

Šminka i frizura

Jovan Radovanović kaže da se udruženju javilo i nekoliko djevojaka koje maturantkinjama nude besplatno šminkanje, kao i frizerskih salona koji će pomoći djevojkama da zablistaju u večeri zrelosti.

- Proslava maturske večeri košta minimalno između 500 i 600 KM, tako da je svaka pomoć porodicama dobrodošla - rekao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana