Arhitekte osmišljavaju most u Docu i centar grada

Ilijana Božić
Arhitekte osmišljavaju most u Docu i centar grada

Banjaluka - Grad će ovog mjeseca raspisati dva međunarodna arhitektonsko-urbanistička konkursa za idejno rješenje mosta preko Vrbasa u Docu i budućeg izgleda centralne pješačke zone od ulice Nikole Tesle do ulice Vase Pelagića.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Igor Radojičić  kazao je da je mjesecima rađeno na pripremi ovih dokumenata, a dugo vremena i na idejama.

- Konkurs za novi most u Docu biće otvoren od 10. jula do 30. septembra, a za centralno područje grada od 17. jula do 31. oktobra. Dvije komisije su usvojile kompletan raspisni tekst i nagradni fond. Nadamo se da ćemo dobiti mnogo kreativnih i kvalitetnih ideja iz inostranstva za most, koji treba da bude novi simbol grada - rekao je Radojičić.

Kako je naglasio, građevina neće imati samo funkcionalnu nego i estetsku vrijednost.

- Nagradni fond za najbolje idejno rješenje budućeg mosta iznosi 40.000 KM, a centralnog područja 48.000 KM - istakao je Radojičić.

Kada je u pitanju centar grada, gradski arhitekta Ivan Rašković istakao je da prostor od stare autobuske stanice, preko parkinga i Hrama Hrista Spasitelja, prema ulici Vase Pelagića predstavlja spoj različitih, nezavisnih ambijenata za koje treba da bude pronađeno jedinstveno rješenje.

- U Vidovdanskoj ulici planom su predviđene garaže za vozila, čime bi centralna zona bila oslobođena parkiranja po ulicama, što je imperativ svakog savremenog grada. Konkurenti treba da osmisle kapacitet garaža, kako nadzemnih, tako i podzemnih - istakao je Rašković.

Naglasio je da će ispred Muzeja savremene umjetnosti konkursom biti osmišljen trg koji će uz zadržavanje postojećeg zelenila stvoriti uslove da kulturni programi muzeja budu prošireni.

- Težište je na rješavanju partera, zelenih površina, popločavanja te pješačkih staza i gradske česme. Konkurs zahtijeva da bude određeno mjesto spomenika. Neophodno je da figura bana Milosavljevića bude dislocirana kako bi na tom mjestu bio postavljen spomenik palim borcima Otadžbinsko-odbrambenog rata - rekao je Rašković.

Pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo kazao je da je cilj konkursa da bude pronađeno najkvalitetnije rješenje za budući most, uključujući i neposredno urbanističko okruženje.

Treći konkurs

U potrazi za najboljim kreativnim rješenjima poslije dugo vremena biće raspisana dva međunarodna konkursa, kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

- Spremna je studija za multifunkcionalnu kongresno-konferencijsku dvoranu, što predstavlja treći veliki projekat, a veoma brzo imaćemo pripremni konkurs i za ovo -  najavio je Radojičić. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana