Ambroziju uklanjaju prije cvjetanja

Aleksandar Stojanović
Ambroziju uklanjaju prije cvjetanja

Banjaluka - Košenje javnih površina na kojima je uočena korovska biljka ambrozija, čiji polen izaziva jake alergene reakcije kod ljudi, počeće 15. jula, najavljeno je iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kao i ranijih godina, plan je da košenje ove korovske biljke otpočne prije njenog cvjetanja i da akcijom budu obuhvaćena sva naselja.

- Kosiće se u više navrata, čime će biti obuhvaćeno blizu 70.000 kvadratnih metara javnih površina - rekli su u odjeljenju i dodali da je u budžetu grada za ove namjene izdvojeno 20.000 KM.

Kako su istakli, ambrozija se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi i određeni prekopi. To je korovska biljka koja se ne može potpuno uništiti, ali se preduzimanjem raznih mjera može uspješno suzbiti.

Akcija košenja sprovodi se u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

Građani pozdravljaju akciju Gradske uprave da se ambrozija pokosi prije nego što pođe cvjetanje, iz više razloga.

- Tako će biti smanjena koncentracija polena te biljke u vazduhu, pa će manje i da škodi ljudima koji su alergični na nju, a biće spriječeno i njeno širenje. Lično nemam problema sa alergijom na taj korov, ali i ne volim mjesta na kojima raste jer osjećam neki neugodan miris - kazao je stanovnik Starčevice Radojica Petrović.  

Kao i kod drugih alergija, ambrozija kod osjetljivih ljudi izaziva kijanje, kašljanje, curenje nosa, kao i crvenilo, suzenje, svrab, peckanje i stvaranje otoka očiju. Za liječenje se koriste antihistaminici, odnosno lijekovi za blokiranje alergijskih reakcija.

- Građani ne bi smjeli uzimati lijekove na svoju ruku, već se u slučaju izraženih tegoba trebaju javiti u najbližu ambulantu - savjetuju ljekari.

Da bi se ublažili simptomi alergije, savjet osjetljivim ljudima je da ne izlaze iz kuće tokom prijepodneva jer je tada najviše polena u vazduhu, a osim toga, treba držati zatvorene prozore stana. Pored toga, treba se tuširati i prati kosu svako veče, a ruke što češće, te se presvlačiti jer se na taj način uklanja polen.

Problem zapuštene parcele

Veliki problem u borbi protiv ove korovske biljke predstavljaju zapuštene privatne parcele, gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja.

- Apelujemo na građane da nam se priključe u ovoj akciji jer svaka uništena biljka predstavlja doprinos u borbi protiv ove alergene korovske biljke - istakli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana