Aleja još bez velikana

nezavisne.com
Aleja još bez velikana

Banjaluka -A Pravilnik s odlukom ko može biti ukopan u Aleji velikana i zaslužnih građana na groblju u Vrbanji, ali i definicija kriterijuma ko je velikan i zaslužni građanin, trebalo bi da bude donesen tek sljedeće godine, iako ova aleja postoji od 2015.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je da će se o pravilniku najvjerovatnije odlučivati na jednoj od sjednica Skupštine grada sljedeće godine.

Željko Grbić, v.d. direktora “Gradskog groblja”, rekao je da se pravilnik za Aleju velikana i za zaslužne građane donosi na sjednici Skupštine grada.

“Što se tiče infrastrukture, sve je spremno i tu je, jedino nedostaje pravna regulativa. Čeka se samo da Skupština grada donese pravilnik, koji je bio u pripremi, ali se još nije našao na dnevnom redu Skupštine”, rekao je Grbić.

Dodao je da će se u narednom periodu baviti tim pitanjem i raditi na tome da se pravilnik donese što prije kako bi imali jasnu sliku o svemu što se tiče Aleje velikana.

Banjalučani smatraju da grad na Vrbasu treba da ima mjesto gdje će sahranjivati velikane.

“Evo, otišao je i veliki Marijan Beneš, a sahrana u Aleji velikana još nema”, kaže jedan Banjalučanin.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da je vrijeme da se u Aleju koja postoji sahranjuju velikani.

“Ostalo je samo da se definiše ko su zaslužni građani koji treba da budu sahranjeni u Aleji. Banjaluka i te kako treba da ima svoju Aleju velikana, jer je to, u krajnjem slučaju, i predviđeno”, istakao je Talić.

Jedna od najpoznatijih muzičkih umjetnica Balkana Jadranka Stojaković, koja je preminula 2016. godine, iako je bilo najavljeno da će biti prva osoba koja će biti sahranjena u Aleji velikana, sahranjena je pored ove aleje, na novom groblju u Vrbanji.

Aleja velikana i zaslužnih građana zauzima poseban dio prostora u Centralnom gradskom groblju u Vrbanji, a ima 247 grobnih mjesta. Aleja postoji od 2015. godine, kada je ovo groblje i izgrađeno.

U alejama velikana obično počivaju osobe koje su nacionalno, kulturno, politički ili na neki način vezane za jedan grad i dale mu veliki značaj.

Tako, na primjer, u Aleji velikana u Beogradu počivaju i posmrtni ostaci ljudi koji nisu direktno vezani za taj grad, ali su ostavili veliki trag u njemu, kao što su Petar Kočić, Ivo Andrić i drugi, a u Aleji velikana sahranjen je i glumac Dragan Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana