Uz ulje, obuću i meso proizvode i - struju

Veljko Zeljković
 Uz ulje, obuću i meso proizvode i - struju
Uz ulje, obuću i meso proizvode i - struju

Banjaluka - Rafinerija ulja iz Modriče, fabrika obuće “Sportek” iz Kotor Varoša, “Fratelo” iz Banjaluke i mesna industrija “Trivas” iz Prnjavora su rijetka preduzeća iz Republike Srpske koja su odlučila da se pored osnovne bave i nekom dopunskom djelatnošću, u ovom slučaju proizvodnjom i prodajom električne energije.

Prema riječima Nemanje Vasića, vlasnika MI “Trivas”, preduzeća koje se bavi proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina, u krugu njegove fabrike instalisana je mala solarna elektrana koja godišnje proizvode oko 65.000 kilovat-časova električne energije.

- Krov na fabrici je ravan i odlučio sam, pošto sam imao na raspolaganju i nešto slobodnih finansijskih sredstava, da postavim solarne panele - istakao je Vasić navodeći kako bi mu se uložena sredstva trebalo brzo vratiti, pogotovo ako se ima u vidu da vlasti u Republici Srpskoj posljednjih godina stimulišu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ovaj preduzetnik uvjeren je kako svaku poslovnu priliku treba iskoristiti, a kao primjer naveo je i pojedine svjetske kompanije koje se sve češće odlučuju da se bave nekim dopunskim djelatnostima, a koje nemaju gotovo nikakve veze sa osnovnom proizvodnjom.

Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT saglasan je sa Vasićem, ističući kako bi i ostale firme trebalo ovako da razmišljaju, jer se na taj način pravi disperzija rizika poslovanja.

  • Ovaj trend je već prisutan širom svijeta, ali su se i pojedina preduzeća iz Srpske odlučila na ovaj korak. Pomenuta firma sigurno predstavlja pozitivan primjer, pogotovo jer se odlučila da se bavi proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora energije. Investicija se relativno brzo vraća, a kada se ova postrojenja naprave gotovo da i nema nekih troškova - naglasio je Duduković.

116.000 kilovat-časova iz rafinerije

Rafinerija ulja iz Modriče na krovovima svojih postrojenja ima postavljene solarne panele koji godišnje proizvedu 116.000 kilovat-časova električne energije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana