Ugroženima do 5.000 KM za bolje uslove života

Dejana Bratić
 Ugroženima do 5.000 KM za bolje uslove života
Ugroženima do 5.000 KM za bolje uslove života

Banjaluka - Gradska uprava Banjaluke uputila je poziv višečlanim porodicama da se prijave na javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece. Predviđeno je da maksimalan pojedinačni iznos bude 5.000 KM.

Prvi put, jednokratna novčana pomoć biće dodijeljene na ovaj način, a sve u nastojanju gradskih vlasti da novac stigne do onih kojima je najpotrebniji.

- Na inicijativu grada i obavljenih više razgovora sa predstavnicima udruženja ovih porodica, odlučeno je da korisnici novčane pomoći za sanaciju stambenih jedinica budu odabrani putem javnog poziva. Ovo je jedna od mjera socijalne politike koju provodi grad Banjaluka - naveli su iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Prema podacima nadležnog Odjeljenja, 74 učenika iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece i ove godine dobiće besplatne udžbenike, dok grad plaća i boravak djece iz višečlanih porodica u vrtićima.

- Njihovi članovi dobijaju i stipendiju tokom školovanja bez obzira na materijalni status porodice. Uz to, finansiramo i dio tekućih troškova i određenih programskih aktivnosti Udruženja “4+” - kazali su u  ovom odjeljenju.

Da bi porodica mogla da ostvari ovu jednokratnu novčanu pomoć, mora da ima prebivalište na teritoriji grada, stambenu jedinicu ili zemljište na kojem se nalazi stambena jedinica u vlasništvu porodice i da je korisnik prava kod Centra za socijalni rad.

Visina i broj odobrene jednokratne novčane pomoći, zavisi od planiranih i raspoloživih  sredstava  u budžetu grada, za ovu namjenu.

Sve pristigle prijave razmatraće Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uslova stanovanja porodica sa četvoro i više djece.

Prijave na javni poziv potrebno je predati do 7. septembra Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku putem prijemne kancelarije Gradske uprave grada Banjaluka, broj 16 ili poštom.

Sve informacije u vezi sa javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona broj 051/244-444 ili direktno u kancelariji broj 26.

Svaka pomoć dobrodošla

U višečlanim porodicama pohvalili su potez gradske uprave. 

- Svaka pomoć socijalno ugroženim kategorijama dobro je došla. Nisam znao da se dijeli jednokratna pomoć i moram vidjeti da li ispunjavam uslove, konkurisaću sigurno. Supruga i ja imamo petoro djece i živimo u skromnim uslovima. Pare bi nam dobrodošle da obezbijedimo djeci bolje uslove za život i školovanje - rekao je jedan stanovnik Kuljana koji nije želio da mu objavimo ime. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana