Ubodi stršljenova i osa napunili ambulante

Dejana Bratić
Ubodi stršljenova i osa napunili ambulante

Banjaluka - Najezda stršljenova, osa i pčela kojih, prema mišljenju mnogih građana, ovog ljeta ima više nego ikad, ne jenjava, a samo u Unesi/izmeni sidroavgustu zbog ujeda ovih insekata pomoć ljekara u Domu zdravlja zatražilo je 140 pacijenata.

Iako za mnoge ujed stršljena nije fatalan i obično završi samo bolom i blagim otokom, oni izazivaju strah i paniku, naročito među onim građanima koji su skloni alergijskim reakcijama. Ubod stršljena može da bude i smrtonosan, a s obzirom na to da se reakcija ne može predvidjeti, ljekari savjetuju svima koji imaju “bliski susret” s ovim insektom da se jave u Službu hitne medicinske pomoći.

- Na osnovu ranijeg iskustva osobe koje već znaju da su alergične na ubode insekata preventivno se mogu zaštititi poznatim repelentima, kremama za zaštitu kože koje odbijaju insekte. Takođe, važno je uzeti antialergijske tablete pri izlasku u prirodu. Ukoliko osoba nije sigurna da li je alergična, nakon uboda se obavezno treba javiti u zdravstvenu ustanovu - saopštili su iz Doma zdravlja.

Dodali su da se ubod ovih insekata može manifestovati na razne načine.

- Reakcije na ujede i ubode insekata ili otrovnih životinja mogu biti lokalne, u vidu otoka, crvenila i bola, ali i težeg oblika, koji se manifestuje gušenjem i padom pritiska. Tada je neophodno otići u najbližu zdravstvenu ustanovu ili pozvati Službu hitne pomoći - istakli su iz Doma zdravlja.

Da strah građana nije bezrazložan potvrđuju i radnici “Eko bela”, koji se bore s ovom napašću. Ističu da su u posljednja dva mjeseca imali pune ruke posla zbog povećanog broja zahtjeva građana da uklone “nepoželjne komšije”.

- Dnevno u prosjeku imamo 20 prijava, a u posljednje vrijeme povećana je aktivnost stršljenova, posebno kada je u pitanju grad. Ranije je to bio slučaj samo u prigradskim područjima, a sada nisu pošteđena ni gradska - istakli su iz “Eko bela”.

Dodaju da je cijena njihovih usluga od 50 do 150 KM, zavisno od obima posla, odnosno dostupnosti gnijezda.

- Prije dvadesetak dana imali smo najveći broj prijava. Nažalost, dešava se da pojedinci sami pokušavaju ukloniti gnijezda stršljenova, što je veoma opasno. Apelujemo na građane da to prepuste nama jer je ulazak u bitku s ovim agresivnim insektima veoma rizičan i može da izazove razne komplikacije, pa i smrtni ishod - rekli su iz “Eko bela”.

Ubod stršljena je početkom juna bio koban za 42-godišnjeg Banjalučanina, koji je nakon toga preminuo, i to naočigled kupača na plaži Lendrin mlin. Pod stalnim oprezom ovog ljeta je i studentkinja Marija B. (20), koja je alergična na ubod pčele.

- Nakon uboda pčele, otežano dišem i počinjem se gušiti, zato obavezno sa sobom nosim tablete protiv alergije. Izbjegavam da stavljam parfeme sa cvjetnim mirisnim notama jer sam čula da to privlači insekte - rekla je ona.

Dom zdravlja

Iz Doma zdravlja su saopštili da su od aprila do sredine jula ove godine u Službi hitne medicinske pomoći zbrinuta 344 pacijenta s ubodima insekata.

- Od toga je u aprilu bilo 50 pacijenata, a u maju je broj drastično povećan na 244 pacijenta, a do sredine juna pomoć je zatražilo 70 njih - naveli su iz ove zdravstvene ustanove i dodali da se u najvećem broju radilo o ujedima i ubodima krpelja i stršljenova.

Mjesta na kojima stršljenovi grade gnijezda

u zemlji vrtova,

ventilacijskim otvorima,

ormarima na balkonima,

lamperiji,

kutijama za roletne,

potkrovljima,

rupama u zidovima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana