U prihvatilištu trenutno 140 pasa, ove godine udomljena 52 ljubimca

Srna
U prihvatilištu trenutno 140 pasa, ove godine udomljena 52 ljubimca

Banjaluka - U prihvatilištu za napuštene pse u Ramićima trenutno boravi 140 pasa - ove godine udomljena su 52 iz azila, dok je 11 vraćeno vlasniku, ističu u Odjeljenju za komunalne poslove Gradske uprave Banjaluka.

Oni apeluju da građani ljubimce ne ostavljaju bez nadzora niti puštaju da slobodno lutaju ulicama i navode da je Higijeničarska služba tokom godine sa ulica sklonila 153 psa.


Iz ovog odjeljenja navode da se o napuštenim i izgubljenim psima u prihvatilištu vodi briga, pruža odgovarajuća veterinarska zaštita, te da svi psi koji se daju na usvajanje prolaze, osim veterinarskog pregleda i vakcinisanja, i test procjene karaktera.

Programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu u budžetu grada za obavljanje poslova Higijeničarske službe i rada prihvatilišta za napuštene pse planirana je 151.000 KM.

U odjeljenju za komunalne poslove kažu da je kapacitet prihvatilišta od 60 do 80 pasa.

Grad je prije desetak godina pokrenuo postupak izgradnje novog prihvatilišta za pse i odredio novu lokaciju u Motikama, ali, kako navode u ovom odjeljenju, zbog nedostatka finansijskih sredstava, do sada nije pristupljeno realizaciji.

Higijeničarska služba izlazi na teren po dojavi građana, na zahtjev službenih lica, veterinarskih inspektora ili komunalne policije, te redovno u okviru obilaska gradskih lokacija.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove naglašavaju da je Grad Banjaluka osnivanjem prihvatilišta za napuštene pse i Higijeničarske službe uspostavio sistem kontrole populacije pasa lutalica i postavio osnovne principe i pravila iz okvira navedene oblasti.

Grad Banjaluka poslove u prihvatilištu za napuštene pse i Higijeničarskoj službi vodi po sistemu dobrobiti, koji predstavlja odnos životinja, čovjeka i životne sredine.

“Vodeći princip u radu prihvatilišta za napuštene pse je promocija odgovornog vlasništva koja može značajno smanjiti broj pasa lutalica i pojavu zoonoza.

Ekologija pasa je u vezi sa ljudskim aktivnostima, a kontrola populacije mora biti povezana sa promjenama u ljudskom ponašanju da bi imala efekat”, navode iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Jedan od najznačajnijih elemenata u okviru kontrole populacije pasa jeste i preventivno djelovanje na ovu pojavu kroz rad sa najmlađima.

Grad Banjaluka u saradnji sa predstavništvom Fondacije “Dog trast” u BiH sprovodi programe edukacije djece i sterilizacije pasa lutalica.

Od 2015. godine, saradnja Udruženja građana “Koliba” i Fondacije “Dog trast”, predstavništvo za BiH, omogućava radionice djeci školskog uzrasta u svim školama u Banjaluci.

Radionica sadrži različite interaktivne aktivnosti, za koje su osnova teme u vezi sa držanjem i brigom o psima: odgovornost vlasnika, diskusije, debate, podsticanje kreativnog razmišljanja, kao i bezbjednost prilikom prilaska i tokom igre sa psima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana