Sanacija klizišta u Banjaluci prema prioritetu

Srna
Sanacija klizišta u Banjaluci prema prioritetu
Sanacija klizišta u Banjaluci prema prioritetu

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je u gradu aktivno 19 klizišta koja su prijavili građani, ali i da ih ima još u zoni saobraćajnica, ističući da se saniraju prema prioritetu.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je sanacija počela odmah, nakon što su kiše pokrenule klizišta, te istakao da su u naselju Lauš gradske ekipe izašle na teren kako bi sanirale klizište u domaćinstvu Kuzmanović.

"Tamo je mehanizacija radila tri dana samo da skloni klizište sa kuće na koju je naleglo i prijetilo da je sruši. Slična situacija je i na području Bronzanog Majdana, gdje se radi već danima, a gdje je i dalje u prekidu putni pravac kod manastira Gomionica", naveo je Radojičić.

On kaže da su građevinski zahvati na sanaciji puno veći i da će biti sanirana klizišta u naselju Priječani, gdje je procijenjena vrijednost uređenja dijela saobraćajnice veća od 600.000 KM.

Gradske komisije za procjenu štete na stambenim, pomoćnim i drugim objektima prouzrokovane poplavama od 12. do 14. maja, počele su sa radom na terenu u četvrtak, 16. maja.

Radojičić navodi da se šteta pričinjena samo na usjevima procjenjuje na oko 150.000 KM.

Štete tokom poplava od 12. do 14. maja, prema preliminarnim podacima, zabilježene su u 25 gradskih i prigradskih naselja.

Prema prijavama građana, uglavnom je riječ o plavljenju pomoćnih prostorija i garaža, te zaplavljivanje dvorišta i poljoprivrednog zamljišta.

Najviše ugroženih domaćinstava evidentirano je u Lazarevu, Kuljanima i Zalužanima.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana