Sadnicama stavili pečat na ljepotu Banjaluke

Aleksandar Stojanović
Sadnicama stavili pečat na ljepotu Banjaluke

Banjaluka - Maturanti svih srednjih škola juče su stavili svoj pečat na ljepotu grada zasadivši 114 sadnica lipe u aleji maturanata u sklopu akcije “Zeleni grad”.

Novi drvored nikao je u Lazarevu, duž ulice Branka Popovića, a maturantima se pridružio i gradonačelnik Igor Radojičić, koji je istakao da je plan da svaka nova generacija iza sebe ostavi novu aleju.

- Smisao akcije je dvostruk. Potrebno je da grad održi reputaciju grada zelenila i zato ima stalnu potrebu da sadi nove drvorede i obnavlja postojeće, a s druge strane, potrebno je da svi kao građani osjetimo povezanost s ovom akcijom - naglasio je Radojičić.

Inicijativa o aleji maturanata potekla je lani od profesora Predraga Tošića i njegovih učenika iz Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole. Ideja je naišla na podršku svih srednjoškolaca u gradu pa je kod Kastela nikla prva đačka aleja.

Cilj ove akcije, kako su tada naglasili iz ove škole, jeste promocija očuvanja životne sredine i zaštite zelenila, po kojem je Banjaluka prepoznatljiva širom regiona.

Vrijedni maturanti, koji su juče kopali rupe i sadili lipe, istakli su da im je zadovoljstvo što imaju priliku da ostave trajni trag u gradu.

- Drago mi je što sam dio ove predivne akcije jer ćemo jednog dana moći da dođemo na ovo mjesto i da kažemo našoj djeci da smo baš to drvo mi posadili, a s druge strane, činimo korisnu stvar za našu okolinu i grad - rekla je jedna od maturantkinja Gimnazije koja se predstavila samo imenom Sanja.

Sivilo dana, koje je posljedica hladnog i oblačnog vremena, razbijali su sreća i zadovoljstvo maturanata koji osmijehe s lica nisu skidali ni dok su radili oko sadnica.

- Svi smo srećni što smo i ove godine nastavili ovu akciju, a nadamo se da će i generacije poslije nas imati svoje aleje - kazali su uglas maturanti.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove naveli su da je prošle jeseni u okviru velike akcije širom grada zasađeno oko 1.000 sadnica.

- Želimo da naš grad bude što prijatnije i ugodnije mjesto za život, a da bi on to bio, svi zajedno treba da radimo na tome - istakli su iz ovog odjeljenja.

Akcija

Gradonačelnik Igor Radojičić je podsjetio da je od ponedjeljka počela tradicionalna proljećna akcija čišćenja i uređenja grada, koja će trajati narednih mjesec dana. On je pozvao stanovnike da se odazovu akciji i na predviđene lokacije iznesu sav krupni otpad.

- Često imamo problem sa krupnim otpadom koji se iznosi kada nema organizovanog odvoza, pa se u različitim krajevima grada otpad nagomilava. Građani se s pravom ljute zbog te pojave - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana