Radojičić: Novi most još jedan od simbola grada

Srna
Radojičić: Novi most još jedan od simbola grada

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je novoizgrđeni most na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta, koji je večeras svečano pušten u saobraćaj, još jedan od simbola grada - nova, lijepa i funkcionalna građevina za Banjaluku.

“Banjaluka ovim mostom dobija pravu poveznicu istočnog i zapadnog tranzita”, istakao je Radojičić, obraćajući se večeras okupljenima na svečanosti povodom puštanja u saobraćaj novog mosta.

Radojičić je rekao da je novi most potpuno izgrađen domaćom izvedbom, radnom snagom i domaćim materijalima.

“Sve što je obezbijeđeno sredstava za finansiranje gradnje ovog mosta ujedno je značilo i podršku našoj privredi i taj novac je ostao u Republici Srpskoj”, naglasio je Radojičić.

On je rekao da je 14. juni bitan datum za ovaj objekat, podsjetivši da je 14. juna 1957. godine izdata građevinska dozvola za stari Zeleni most, dok je 14. juna prošle godine na ovom mjestu potpisan ugovor za izgradnju novog mosta, spojen istočni tranzit i pušten kružni tok na Rebrovcu.

Radojičić je rekao da se grad Banjaluka ne zaustavlja ovim poslom, navodeći da predstoji izgradnja kružne raskrsnice iznad zgrade Suda, nakon čega ide spajanje na tranzit do Lauša.

On je najavio za iduću srijedu završetak izgradnje kružnog toka na Laušu kod restorana “Sirano”, koji će rasteretiti saobraćaj za Paprikovac i kroz Karađorđevu ulicu.

Radojičić je rekao da grad Banjaluka ima i ambiciju da izgradi četiri mosta za pet godina, te da vjeruje da će do jeseni početi izgradnja novog mosta u Srpskim Toplicama koji će biti rješenje za teretni saobraćaj.

“Gradićemo i najveći novi gradski most iduće godine koji će se od Kastela protegnuti na Obilićevo, za koji ćemo ove godine tražiti najbolje međunarodno idejno rješenje da to bude novi ukras grada Banjaluke”, istakao je Radojičić.

On je podsjetio da je za jednu sezonu izgrađena nova Gradska toplana, a nakon 30 godina spojen je istočni tranzit, te izgrađena prva javna sportska dvorana nakon 1978. godine i 22 nova dječija igrališta.

Novi most su svečano u saobraćaj pustili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović.

Most je dug 80, a širok 14 metara i povezuje istočni i zapadni tranzit.

Novi most je nedavno uspješno prošao test opterećenja. Tokom testa, na mostu su se u isto vrijeme na takozvanim najkritičnijim tačkama našla četiri kamiona sa ukupnim teretom od 120 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana