Prevoz pokojnika banjalučko Gradsko grobnje neće više naplaćivati

Vesna Popović
Prevoz pokojnika banjalučko Gradsko grobnje neće više naplaćivati

Banjaluka - Preduzeće “Gradsko groblje” je kupilo dva kombija za prevoz pokojnika, te sada ima osam pogrebnih vozila što će u narednom periodu omogućiti da se ova usluga na teritoriji grada obavlja besplatno.

Direktor Nedeljko Milaković je rekao da su nova vozila kupljena iz budžeta preduzeća i da je za njih izdvojeno 100.000 KM. On je dodao da je planirana nabavka i elektrovozila za prevoz sanduka, od kapele do grobnog mjesta u Vrbanji, te bagera. Objasnio je da zbog nelojalne konkurencije najviše prihoda “Gradsko groblje” ostvari od sporednih djelatnosti.

- Godišnje umre oko 2.300 stanovnika, a mi sahranimo od 300 do 350 njih. Cilj je da sahranjujemo i van groblja koji su u našoj nadležnosti jer taj posao preuzimaju pojedinci i privatnici koji ne plaćaju uvijek poreze i obaveze. Ukop van naših grobalja, kada šaljemo radnike košta oko 200 KM od čega državi ide 34 KM PDV-a. Kada napravimo spomenik za 3.000 KM državi od indirektnih poreza se uplaćuje 510 KM, a uz to angažujemo i četiri radnika kojima se plaćaju doprinosi - istakao je Milaković.

Dodao je da država gubi mnogo zbog nelojalne konkurencije koja obavlja ovu djelatnost, a da ne plaća sve obaveze.

- Kada bi se napravio red bio bi veći priliv sredstava za državu kroz razne poreze - naveo je Milaković.

On je kazao je da privatne firme mogu prevoziti preminule iz prostorija ovog preduzeća, ali da moraju dokazati porijeklo pogrebne opreme. Istakao je da je to jedna od mjera čiji je cilj borba protiv nelojalne konkurencije. On je rekao da sanduci koštaju od 200 KM do 4.000 KM.

- Porodice za preminule penzionere pogrebnu opremu mogu nabaviti besplatno. Treba dostaviti izvod iz matične knjige umrlih i ček od penzije, a mi ćemo troškove sahrane u iznosu od 1.000 KM refundirati od Fonda PIO i Udruženja penzionera. Ako račun bude ispod 1.000 KM porodica dobija razliku - rekao je Milaković. Dodao je da se pored osnovne preduzeće bavi i drugim djelatnostima. U prvih pola godine sagradili su oko 60 spomenika na vojničkom groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu, ostvarivši prihod od oko 70.000 KM. Milaković je kazao da je juče trebalo potpisati ugovor sa Ministarstvom rada i boračko invalidske zaštite RS o gradnji još 56 spomenika na ovom groblju. Vrijednost tog posla bi trebalo da bude oko 70.000 KM.

- Učestvovali smo i na tenderu hidroelektarne “Dabar” za prenos groblja. Izabrani smo za izvođača i sada čekamo da istekne žalbeni rok. Nadam se da ćemo uskoro i potpisati taj ugovor koji je vrijedan 79.000 KM - kazao je Milaković.

Saradnja sa Indijom

Nedeljko Milaković je rekao da su ostvarili kontakt sa firmom u Indiji, koja bi mogla biti potencijalni partner za nabavku granita za izgradnju spomenika.

- Ako postignemo dogovor nabavljaćemo granit od njih i to će nam omogućiti da budemo najjeftiniji kada je u pitanju gradnja spomenika - kazao je Milaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana