Otpadne vode od ulica u Debeljacima prave klizališta

Brankica Smiljanić
Otpadne vode od ulica u Debeljacima prave klizališta

Banjaluka - Neodržavanje vodovodnog kanala u mjesnoj zajednici Debeljaci dovodi do čestog izlijevanja vode po putu, a u zimske dane to znači klizalište pod vedrim nebom. Što je najgore, mještani ističu da se njihovim nevoljama ne nazire kraj.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Debeljaci Dejan Štrbac rekao je da odvodni kanal u ulicama Tešana Podrugovića, Arčibalda Rajsa, Ponirskoj i Carigradskoj nije čišćen dvije godine.

- Otpadne vode predstavljaju problem za žitelje i vozače u bilo koje doba godine. Ljeti se širi nesnosan miris iz njih, u jesen i proljeće se često izlijevaju zbog kiša, a zimi se kolovoz ledi zbog prelijevanja vode iz kanala - kazao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, strah mještana od zaraze kaka se voda izlijeva ili od padova i lomova po zaleđenim putevima je opravdan.

- I sve to isključivo zbog zatrpanog kanala. Česti su sudari na zaleđenom kolovozu, a samo u proteklom periodu imali smo tri saobraćajne nesreće. Sva sreća, nije bilo fatalnih ishoda i sve se svelo na materijalnu štetu. Nadam se da će problem biti riješen prije nego što, eventualno, bude težih posljedica - kazao je Štrbac.

Mještanin Nedeljko Radojičić ne krije nezadovoljstvo jer, kako kaže, sad je situacija daleko gora nego lani.

- Zar nije bolje da se reaguje odmah? Moramo misliti na bezbjednost naših građana. Zaista, kanali su veliki problem - kazao je Radojičić i dodao da se nada da će situacija uskoro biti promijenjena i da će grad biti od pomoći.

Iz Gradske uprave ističu da su upoznati sa situacijom i problemima održavanja odvodnih kanala u pomenutim ulicama.

- Tokom 2018. godine nije izvršeno čišćenje odvodnih kanala u svim ulicama. Izvađen je otpad na kritičnim mjestima u Ponirskoj ulici i u ulici Tešana Podrugovića. Dodatni problem je što nije izgrađen fekalni kolektor, te pojedinci koriste odvodne jarke za ispuštanje otpadnih voda, čime je tokom godine pojačana potreba za njihovim održavanjem - rekli su iz Gradske uprave.

Dodali su da će u narednom periodu biti obavljeno čišćenje, u okviru radova redovnog održavanja odvodnih jaraka, u saradnji sa Odjeljenjem za inspekcijske poslove na području MZ Debeljaci.

Problem

Mještanin Dragan Šorgić rekao je da je o ovom problemu obavijestio nadležne komunalne službe.

- Javio sam i predsjedniku Savjeta mjesne zajednice za ovaj problem, jer ne samo meni, svima ovo izlijevanje vode iz kanala predstavlja problem. Kad zaledi ovaj dio puta, osjećam se kao na klizalištu. Strah me da hodam zbog mogućeg pada i lomova - rekao je Šorgić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana