Kružni tokovi u Banjaluci gase saobraćajna žarišta

Miloš Vasiljević
Kružni tokovi u Banjaluci gase saobraćajna žarišta

Banjaluka - Gradnja kružnog toka u Aleji Svetog Save, na raskrsnici kod Osnovnog suda, počela je juče, u okviru nastojanja da što više prometnih raskrsnica bude oslobođeno semafora, čime će biti ubrzan tok saobraćaja.

Posao, započet nedavnim puštanjem u saobraćaj dva kružna toka na pravcu prema istočnom tranzitu, juče je nastavljen početkom gradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save. Radove vrijedne 217.000 KM, koji bi trebalo da budu završeni za dva mjeseca, izvodi preduzeće “Građenje Đurić”. Gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je da bi ovaj kružni tok, ali i onaj koji će biti izgrađen u nastavku saobraćajnice na spajanju sa Gundulićevom ulicom, kod Adiko banke, uveliko ubrzati saobraćaj u jednoj od centralnih saobraćajnica. On je dodao da ova saobraćajnica služi i kao svojevrsna poveznica istočnog i zapadnog tranzita.

- Uvjereni smo da će gradnjom ovih dviju kružnih raskrsnica značajno biti rasterećen saobraćaj i da će to u krajnjoj liniji dovesti do toga da vozač sa Starčevice do centra grada dođe u roku od nekoliko minuta - rekao je Radojičić. On je pozvao građane da imaju razumijevanja za predstojeće radove, od kojih će, naglasio je, velike koristi na kraju imati vozači koji će moći da znatno brže i bez stajanja u kolonama dođu do svog odredišta.

Radojičić je naglasio da je krajnji cilj ovih projekata šira namjera gradskih vlasti da se olakša i ubrza saobraćaj na putevima koji povezuju istočni i zapadni tranzit, koji su od vitalne važnosti za funkcionisanje saobraćaja u Banjaluci.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić naglasio je da će se za vrijeme radova nastojati da saobraćaj bude što manje ometan. Upravo iz tog razloga, dodao je Sandić, za vrijeme radova biće postavljen privremeni kružni tok kako bi se u međuvremenu moglo početi i sa gradnjom kružne raskrsnice kod Adiko banke.

- Istovremeno, resorno odjeljenje provodi dodatne analize s ciljem da na još nekim raskrsnicama budu postavljeni i jeftiniji, improvizovani kružni tokovi, kao što smo nedavno postavili na spajanju ulice Majke Jugovića i novoizgrađenog dijela istočnog tranzita - rekao je Sandić.

Pješaci

Gradnja kružnog toka u Aleji Svetog Save trebalo bi da olakša kretanje i pješacima jer će biti proširen trotoar sa lijeve strane ulice Vase Pelagića.

- S obzirom na to da će biti uklonjeni semafori, posebno treba povesti računa o bezbjednosti pješaka. Nadam se da će vozači više poštovati pravila i zaustavljati se pred pješačkim prelazom te imati u vidu da mnogo djece prelazi ovu frekventnu saobraćajnicu - rekla je penzionerka Radmila P, koja smatra da bi najidealnije bilo napraviti podzemni prolaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana