Dodatne trake smanjiće gužve u centru Banjaluke

Ilijana Božić
Dodatne trake smanjiće gužve u centru Banjaluke
Dodatne trake smanjiće gužve u centru Banjaluke

Banjaluka - Tri važne i izuzetno opterećene raskrsnice, kod nekadašnjeg “Čajavca”, stare zgrade Vlade, te Narodne skupštine Republike Srpske biće dodatno proširene, kako bi se ubrzao saobraćaj i smanjile gužve u vrijeme najvećih zagušenja.

Najavili su to iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, te dodali da je planirano da dodatne saobraćajne trake budu izgrađene na raskrsnicama duž saobraćajnice Aleja Svetog Save - Vuka Karadžića.

- Riječ je o raskrsnicama ulica Jovana Dučića - Vuka Karadžića, Vidovdanska - Vuka Karadžića i Kralja Petra Prvog Karađorđevića - Aleja Svetog Save, koje će biti proširene, što će doprinijeti povećanju kapaciteta ovih raskrsnica, te boljem protoku saobraćaja - kazao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

On je dodao da je u toku javna nabavka za izbor izvođača ovog posla.

Kako je pojasnio, na raskrsnici ulica Jovana Dučića i Vuka Karadžića, iz smjera Muzičke škole, saobraćajnica će prije raskrsnice biti proširena za jedan metar s lijeve i desne strane, čime će se stvoriti uslovi za dvije saobraćajne trake iz navedenog smjera.

- Takođe, dalje ka Novoj varoši, saobraćajnica se proširuje sa desne strane u dužini od pedesetak metara, čime se i iz smjera Nove varoši stvaraju uslovi za dvije izlazne saobraćajne trake - naglasio je Sandić.

Dodatnu traku dobiće i raskrsnica Vidovdanske, odnosno ulice Prvog krajiškog korpusa sa ulicom Vuka Karadžića.

- Ulica Prvog krajiškog korpusa se prije raskrsnice proširuje s desne strane gledano iz smjera Nove varoši, kao i Vidovdanska ulica, dio do Paskuline ciglane, odnosno Centralne banke BiH, i to do ukrštanja sa Grčkom ulicom - naveo je Sandić.

Prema njegovim riječima, ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića, iz smjera zgrade Vlade RS, sa desne strane biće proširena za dodatnu saobraćajnu traku, kako bi se smanjio negativan uticaj autobusa na saobraćajni tok.

Smanjenje saobraćajne gužve od velikog je značaja za stanovnike ovog naselja.

- Ovo je odlična vijest za stanovnike Nove varoši. Sa tri ili četiri paralelne ulice, sa proširenim saobraćajnicama saobraćaj će se odvijati i brže i bolje, ali i bezbjednije za sve učesnike - istakao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nova varoš Manojla Zrnić.

Rasterećenje

Mještanin Nove varoši Brane Đukić kazao je da su saobraćajne gužve u ovom naselju u ranim jutarnjim i popodnevnim časovima nesnosne.

- Prava je umjetnost uključiti se vozilom u ulicu Jovana Dučića u toku gužvi. Nadam se da će nove trake rasteretiti ulice u naselju - rekao je Đukić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana