Златно јаје за филм Бомбона Ракана Мајатија

Срна
Златно јаје за филм Бомбона Ракана Мајатија

Мокра Гора - Наградом "Златно јаје" на вечерас завршеном Међународном филмском и музичком фестивалу "Кустендорф" награђен је филм "Бомбона" чији је аутор Ракан Мајати, независни филмски стваралац поријеклом из Палестине, који сада живи у Либану.

"Сребрним јајетом" награђен је филм "Петнаест" Самеха Ала из Египта, а "Бронзаним јајетом" филм црногорског аутора Николе Вучинића "Лумпен".


Додјелом награда за златно, сребрно и бронзано јаје, вечерас је завршен 11. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" на Мокрој Гори, чији је идејни творац и оснивач Емир Кустурица.

О наградама је одлучивао жири, чији су чланови професор на Универзитету Тулуз Капитол Серж Регур, рок критичар и новинар Петар Поповић и професор на Кингстон универзитету у Лондону Властимир Судар.

Глумачкој легенди Александру Берчеку вечерас је на затварању Фестивала уручена награда за будуће филмове "Дрво живота".

У такмичарском програму Фестивала, који је почео 16. јануара, приказан је 21 филм аутора из Холандије, Кине, Либана, Јордана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске, Египта, Изреала, Франуске, САД, Хрватске и Мексика.

Публика "Кустендорфа" имала је прилику да погледа награђиване филмове "Никада ниси заиста био овдје" редитеља Лин Ремзи, филипински филм "Рикша", бугарски филм "Правци", кинески филм "Сунце које може да помјера планине", као и француско-белгијски филм "Вјерност".

Ретроспектива Фестивала посвећена је истакнутим филмским умјетницима, глумцу Александру Берчеку и режисеру Паолу Сорентину, а у оквиру овог дијела програма приказана су два југословенска филма из 1967. године - "Бреза" и "Празник".

Фестивал организује продукцијска кућа "Раста интернешнел" под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Мећавник града и "Но смокинг оркестар".

Од оснивања 2007. до сада, кроз "Кустендорф" су прошли бројни млади умјетници који већ годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени што најбоље свједочи да се циљ овог фестивала, развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана