За културу у Бањалуци 800 хиљада марака

ATV
За културу у Бањалуци 800 хиљада марака

Бањалука - За област културе, Град ће ове године издвојити око 800 хиљада КМ кроз програм суфинансирања културно-умјетничког аматеризма, пројеката из области културе и календара културних манифестација.

Вршилац дужности начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић прецизирао је да је 184 хиљаде КМ намијењено за културне манифестације, те 183 хиљаде КМ за културно-умјетнички аматеризам.

“Тиме се подржавају редовне програмске активности удружења из области аматеризма и дио манифестација из области аматерског стваралаштва, као и међународна такмичења из ове области. Дио пројеката које планирамо да подржимо у 2019. години уврштени су у календар културних манифестација Града, којима ће бити пружена подршка на различите начине, од новчане, уступањем простора, али и дијелом кроз промоцију”, нагласио је Станић.

Према његовим ријечима, важно је да ти програми задовољавају културне и манифестационе потребе наших грађана, а с друге стране привлаче туристе.

У календару за 2019. годину, 27 манифестација ће добити подршку Града. У оквиру календара планирана су посебна средства за манифестацију “54. Кочићев збор” коју ће Град организовати трећу годину заредом.

За пројекте у складу са новом Стратегијом развоја културе планирано је 170 хилајда КМ, а у одјељењу су планирана и средства за Фондацију “Европска престоница културе – Бања Лука 2024.” у износу од 120 хиљада КМ, док је за пројекте и програме удружења из области културе планирано 27 хиљада КМ.

У складу са Стратегијом културе, већ у фебруару ове године биће расписан јавни конкурс за суфинансирање пројеката из области културног и умјетничког стваралаштва.

“Ову праксу започели смо у 2018. години и на овај начин подржали смо 26 пројеката из различитих области, и то: креативне индустрије, умјетничког стваралаштва, документарног филма, дјечијег стваралаштва, аматерског културно-умјетничког стваралаштва, те савременог стваралаштва. Оно што бих желио да нагласим, јесте чињеница да су по први пут пројекте из области културе бирали сами умјетници, односно стручна комисија у чијем су раду учествовали неки од познатих бањалучких културних радника”, закључио је Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана