Вуле Журић представио нови роман: “Помор и страх” свједок једног времена

Миланка Митрић
Вуле Журић представио нови роман: “Помор и страх” свједок једног времена

Београд - Сви ликови и места који се помињу у роману заиста су постојали, једино је наратор измишљен, навео је писац Вуле Журић на почетним страницама свог новог романа “Помор и страх”.

Журић је овај роман промовисао у просторијама књижаре “Делфи” у Београду. Дјело “Помор и страх”, објављено у издању “Лагуне”, публици су, поред аутора, представили уредник књиге Дејан Михаиловић и историчар књижевности Владан Бајчетић.

Уредник књиге Дејан Михаиловић је, представљајући Журићево дјело, изразио задовољство због објављивања једне овакве књиге. Журић је, наиме, спремајући материјал за “Помор и страх”, прикупљао различиту архивску грађу, те користио славеносербски језик, да би што вјеродостојније створио дијалоге епохе периода с краја 18. вијека. Епоха коју је приказао је доба куге у Срему, у периоду од 1795. до 1796. године. Јунаци које је одабрао су људи који су заиста учествовали у спречавању куге која се ширила на друге дијелове тадашње Хабзбуршке монархије. Аутор је одабрао једно мало мјесто као што је Ириг, увео четворицу главних јунака и од свих створио ликове подједнако битне за причу. Историјске чињенице које је користио односе се на сузбијање куге, која се тада највише проширила на мјесто Ириг. Приповијест о тој великој катастрофи записали су локални свештеници и љекари, као и представници бечке царске власти и то је такође послужило писцу да употпуни слику тадашњег времена.

Како је сам аутор истакао, он је наишао на записе доктора Радивоја Симоновића, који су му послужили као основа.

- Доктор Симоновић је за писање своје књиге о епидемији куге у Срему користио исцрпне извештаје доктора Шрауда, који је руководио сузбијањем помора и санацијом терена, а овај је, пак, имао детаљне белешке лекара на терену, међу којима су и белешке доктора Будаија - објаснио је Журић.

Искористивши своју књижевну слободу, Журић је стварне историјске догађаје допунио дијалозима, тако да је цијела књига један живи приказ живота Срба на граници Турске и Аустрије. Створио је једну романсирану причу и повијест о запису на кужном јеванђељу, како је наведено и у поднаслову романа “Помор и страх”.

“Док јој је теме под марамом још увек горело, а зној се спуштао низ дуги, препланули врат, Анђелија уплашено помисли како јој неће успети да још дуго буде тужна по толикој јари. Напољу је авлија блештала под јулским сунцем, а у колеби је, у дубокој сенци, на лепом, новом ћилиму стајао сандук у ком је лежала њена сеја”, пролошке су ријечи Вулета Журића којима је и започео роман “Помор и страх”.

Вуле Журић је у својој вишегодишњој каријери написао неколико збирки кратких прича, романа и радио-драма. Написао је сценарио за филм Горана Марковића “Слепи путник на броду лудака” (2017) и драму “Посљедњи мејдан Петра Кочића”, која је имала праизведбу на сцени Народног позоришта Републике Српске у октобру 2017. године, у режији Небојше Брадића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана