“Veče laureata za kraj književnih susreta na Kozari

“Veče laureata za kraj književnih susreta na Kozari 23.09.2018 00:10 | Srna

Prijedor - Ovogodišnji 46. Književni susreti na Kozari završeni su večeras druženjem sa nagrađenim pjesnikom Zdravkom Miovčićem pod nazivom "Veče laureata".

Književni kritičar Ranko Popović bio je večeras u prijedorskoj Galeriji "Sreten Stojanović" domaćin druženja sa dobitnikom nagrade "Skender Kulenović" Zdravkom Miovčićem, autorom nagrađene knjige poezije "Što je duša sakupila".


"U užem izboru od sedam, a kasnije od tri za koje je žiri smatrao da su najbolje u produkciji na srpskom jezičkom području prošle godine, opredijelili smo se za Miovčićevu poeziju za koju smo smatrali da je najjezgrovitija, kompoziciono i sadržajno najdosljednija”, rekao je Popović, koji je bio i član ovogodišnjeg žirija Susreta.

Zdravko Miovčić, kome je ovo četvrta zbirka poezije, i na prošlogodišnjim susretima je bio u užem izboru za dodjelu nagrade na Kozari.

"Pošto sam ja liričar i pošto dušom posmatram svijet, onda bih ovu svoju nagrađenu knjigu nazvao nekom vrstom putopisa, jer baveći se svojim poslom putujem svijetom i kad god je duša zaigrala, ja sam ponešto zapisao", pojasnio je publici naslov zbirke i pojedine njene cikluse vezane za određena sjećanja, ljude i događaje.

Direktor Galerije "Sreten Stojanović" Tihomir Ilijašević, akademski slikar, kao tradicionalno "iznenađenje" večeri poklonio je Zdravku Miovčiću grafiku na kojoj je njegov portret, a čiji je Ilijašević autor.

Književni susreti na Kozari zvanično su otvoreni sinoć kada je na svečanoj akademiji Zdravku Miovčiću uručena nagrada "Skender Kulenović", a danas na tradicionalnom poetskom času na Mrakovici uručena mi je i statueta "Ljubijski rudar".

Osim lauerata, Kozaru i Prijedor su tokom 46. Književnih susreta na Kozari pohodili i pjesnici Dragan Kolundžija, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Đorđe Nešić, Vule Žurić, Anđelko Anušić, Vid Vukelić i Dragana Kragulj.

Organizator i generalni pokrovitelj 46. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade "Skender Kulenović" kompanija "Arselor Mital Prijedor".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica