У Бањалуци отворена изложба радова Уроша Ђурића

Срна
У Бањалуци отворена изложба радова Уроша Ђурића

Бањалука - У Бањалуци је вечерас отворена изложба радова концептуалног умјетника из Београда Уроша Ђурића под називом “Којим путем до куће” која је замишљена као водич кроз мултижанровску каријеру овог свестраног умјетника.

Изложба представља пресјек Ђурићевог умјетничког опуса у протекле три деценије и обухвата слике, фотографије и видео-радове из неколико циклуса - Популистички пројекат, Умјетност за класно друштво, Политичко сликарство, Друштвени портрети и друго.

Ђурић је рекао да први пут излаже у Бањалуци и да је Музеј савремене умјетности Републике Српске идеално мјесто за то.

Он је додао да је Бањалука постала значајан идентитетски центар Срба на простору Балкана и да се може сврстати у ранг са Новим Садом и Београдом.

“У том смислу треба и улагати у оно што идентитетски буде најпрепознатљивије и што нам доноси брзу афирмацију”, рекао је Ђурић новинарима прије отварања изложбе.

Кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске Младен Бањац рекао је да се симболика назива изложбе “Којим путем до куће” рефлектује путем интимне приче самог аутора, али да може да се рефлектује и на српски народ на овим подручјима.

“Ђурићева породица се населила у Београд наког дугог лутања од сјеверне Македоније, преко Босне, Далмације, Славоније, Мађарске. Он на овај начин преиспитује себе, али и поставља питање свима нама - којим путем идемо и гдје је наша кућа”, рекао је Бањац.

Он је навео да први пут у тридесетогодишњој каријери Уроша Ђурића посјетиоци могу да виде радове који носе личну причу и који су ексклузивно представљени у Бањалуци.

Ђурић је премијерно приказао и најновији рад из циклуса “Бог воли снове српских умјетника” који је настао у сарадњи са играчима бањалучког Фудбалског клуба “Борац”.

Он је за потребе овог рада провео неколико дана на тренингу са фудбалерима и стручним штабом “Борца” и фотографисао се као дванаести играч клуба.

Бранко Ковачевић из управе Фудбалског клуба “Борац” рекао је новинарима да им је драго да подрже пријатеља и дванаестог играча Уроша Ђурића и изложбу коју је приредио у Бањалуци.

“Путем овог дружења схватили смо неке ствари о којима раније нисмо размишљали-да је фудбал умјетност”, рекао је Ковачевић.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић захвалила је Ђурићу, као и Фудбалском клубу “Борац” што су организовали овај значајни културни догађај за Музеј, Бањалуку и Републику Српску.

Изложбу “Којим путем до куће” посјетиоци ће моћи да виде до 22. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана