U Andrićdradu otvorena izložba Petar Lubarda 1907-1974-2017

Srna
U Andrićdradu otvorena izložba Petar Lubarda 1907-1974-2017

Andrićgrad - U Andrićgradu otvorena je izložbe "Petar Lubarda 1907-1974-2017" koju će posjetioci moći da pogledaju do 10. februara, a autor izložbe Dina Pavić izjavila je da je ovo način da nove generacije upoznaju rad jednog od najvećih slikara 20. vijeka.

"Imamo obavezu da se odužimo i da nove generacije upoznamo sa njegovim životom, a neke starije podsetimo na njegov rad. On je ostavio vredan legat, zbirku od 27 radova i 10 crteža gradu Beogradu", rekla je Pavićeva novinarima.

Ona je navela da je u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog iz Novog Sada izložba prvo otvorena u Podgorici, zatim u Novom Sadu, Beogradu, Andrićgradu, a nakon toga biće predstavljena i ljubiteljima umjetnosti u Banjaluci i Čačku.

Vršilac dužnosti upravnika ove spomen-zbirke Milana Kvas istakla je da je izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017" zajednički projekat Spomen-zbirke i Kuće legata iz Beograda.

"Izložbu prati katalog, a zahvaljujući literaturi iz Francuske, u njemu se nalaze dokumenti koji do sada nisu objavljivani", naglasila je Kvasova.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je na otvaranju izložbe da Lubardina velika platna govore o intenzivnom doživljaju koji je mogao da ima samo čovjek rođen u kamenu.

"Taj kamen doveo je do toga da smo dobili najimpresivnije utiske o prostoru Crne Gore, a kasnije i svih prostora u kojima se našao", naveo je Kusturica.

On je istakao da u vrijeme kada čovječanstvu prijeti vještačka inteligencija, ova izložba potvrđuje drugačije stanje.

"Refleksiju i ljudski doživljaj prirode jedino umjetnici mogu da iscrtaju, a ovo je najbolja potvrda da vještačka inteligencija neće dostići visine tog doživljaja", naglasio je Kusturica.

Izložba u čast Petru Lubardi, jednom od najistaknutijih umjetnika srpskog, ali i svjetskog slikarstva prošlog vijeka, priređena je u Andrićgradu povodom obilježavanja 110 godina od njegovog rođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana