Трибунија пјесмом позлатила Дучићев град

Ратомир Мијановић
Трибунија пјесмом позлатила Дучићев град

Требиње – Градски хор "Трибунија" из Требиња чува традицију хорског пјевања која је у овом граду дуга 125 година, а чланови овог ансамбла пјевачко умијеће показали су и на међународној сцени.

Радмила Анђелић је уз хор од реоснивања 2007. године. Била је први предсједник Хора и Управног одбора четири године, а и сада се сјећа, каже, оних младих људи, пуних ентузијазма, са идејом вриједном дивљења.

- Цијелу причу покренула је неколицина момака. У јулу 2007. одржали смо оснивачку скупштину. Окупили су се млади људи, љубитељи хорског пјевања и музике уопште, и договорили смо се да оснујемо мјешовити хор, под називом "Трибунија" - каже Анђелићева.

Хор, каже, чине људи различитих старосних доби и професија, али сви су сложни у идеји да ансамбл живи и да традицију једног дана наставе нове генерације.

Колико им хор значи најбоље описује Дражен Чучковић, својевремено први тенор, а тренутно бас и солиста "Трибуније" кога колеге из хора сврставају у најдуховитије чланове.

- Требиње има срећу, задовољство и благодет, да овдје постоје људи који имају жељу да оплемене град музиком и љепотом и да Дучићев завичај представе свима онима који имају жељу да чују, виде и ослушну душу овог краја. Спектар музике коју изводимо је широк и разноврстан и по изразу и врсти пјесме. Музика је једини чвор који све људе спаја. И на крају баладе, будемо сви исти. Они са гледалачке и слушалачке стране и ми са извођачке - прича Чучковић. 

И из угла диригенткиње "Трибуније" Стојанке Гудељ, дружења су највећа покретачка снага.

- Најлакше је основати хор, а најтеже одржати. Сада је теже него на почетку, јер осјећам да треба да напредујемо. Дајемо све од себе, али као да смо изнова на почетку. Дођу нови пјевачи, а они који су стекли неко искуство, морају да оду, неко на факултет, поједини због породичних обавеза, дјеце, захтјевног посла - каже Чучковићева.

Кроз хор је, додаје, до сада прошло између 50 и 60 чланова, а тридесетак их је константно присутно.

Са хором је од оснивања осим Стојанке Гудељ и Бобо Вучур, не само као клавирска пратња, него и као свестрани умјетник који је за "Трибунију" компоновао и аранжирао бројне композиције.

- Бобо је и један од оснивача хора, а уједно је и наша велика подршка. Имали смо част да наступамо и у иностранству. Прије шест година смо наступили у Швајцарској и Њемачкој, гдје смо били изузетно добро прихваћени - истиче Гудељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана