Три луткарске представе трећег такмичарског дана

Срна
Три луткарске представе трећег такмичарског дана

Источно Сарајево - Трећи дан, 19. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест”, обиљежен је извођењем три представе луткарских позоришта из Бугарске, Шпаније и Србије.

Глумци “СоулМејд театра Компени” из Пловдива извели су представу “Кабаре на концу”, у режији Георгија Гаделева, који је ову луткарску причу преточио у шарени марионетски улични кабаре као микс модерних и традиционалних бугарских плесова у којем се могу срести познати ликови као што су Елвис Присли, Пинокио, Балерина, те сцене из кан-кана и многе друге.


Имитација Чарлија Чаплина одушевила је дјецу Источног Сарајева, као и бугарски плес “Раченица” у извођењу марионетског фолклорног ансамбла под називом “Бај дрју вел” /By the Draw Well /.

Велику пажњу привукао је и глумац Давид Зјазола из Мадрида, који је и аутор представе “Игра времена”. Ријеч је о јединственом перформансу, састављеном од седам прича, које трају по седам минута, у режији седам редитеља из седам различитих земаља широм свијета, а све изводи само луткар Давид Зјазола, који лутке израђује од рециклираног материјала, на специфичан начин.

Одиграна је и представа “Трапави змај” Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, у режији Ирене Тот. Прича говори да се у необичном краљевству трапави змај заљубљује у принцезу.

Данас је настављен и рад у креативним радионицма које су посвећене изради лутака и припреми луткарских представа, а посебну пажњу малишана привукла је радионица “Бајковита чаролија укуса” у ресторану “Ал Парко”, на којој су дјеца, уз помоћ посластичара и глумаца, правили слаткише и колаче.

“Лут фест је круцијални догађај у Источном Сарајеву када је ријеч о развоју културе. Овом радионицом желимо да подстакнемо дјецу на дружење и маштарије и да им покажемо колико кување може бити занимљиво”, рекао је Срни власник “Ал парка” Огњен Космајац, који је и један од спонзора фестивала.

Одржана је и радионица израде лутака са презентацијом “Играмо се гињолима”, који су приредили Татјана Паскаш и Тибор Фараго, а презентован је и оналајн часопис “Пупетрионг”, који уређује Шпанац Давид Зјазола.

За сутра је у такмичарском дијелу фестивала планирано извођење три нове представе луткарских позоришта из Суботице, Зенице и Ниша, а биће и настављена креативна радионица израде гранд гињол лутака, као и радионица израде лутака “Платно као лутка”.

За сутра је планиран и мастер клас “Први кораци у луткарству”, те подсјећање на покојне професоре Радослава Лазића и Војислава Вујановића. У Зворнику ће бити одиграна представа “Трапави змај” Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, у режији Ирене Тот.

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” отворен је у 13. маја под мотом “Поетика луткарског израза”, а током шест фестивалских дана публику у Источном Сарајеву очекује 36 догађаја у такмичарском и пратећем програму.

Генерални покровитељ “Лут феста 2018” је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је “Н Трејд”, а спонзори су Туристичка организација града Источно Сарајево, Ресторан “Ал Парко”, компанија “Златно зрно”, вртић “Машин свијет”, Едукатини центар “Малац генијалац”, “Бум балон”, Адико банка, “Авон”, хотели “Боб” и “Вељине”, штампарија “Ермекс” и Маркетинг организација “Турунташ”.

Генерални медијски покровитељи фестивала су Новинска агенција Републике Српске /СРНА/ и Радио-телевизија Републике Српске, а медијски пријатељи Елта ТВ, Фена, БНТВ, БХРТ и портали “Принцип њуз”, “Сарајево-РС” и “Катера.инфо”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана