Требиње: Отворена изложба слика и скулптура Милоша Шобајића

Срна
Требиње: Отворена изложба слика и скулптура Милоша Шобајића

Требиње - Изложба слика и скулптура "Прогон", једног од највећих српских сликара и вајара данашњице Милоша Шобајића, отворена је вечерас у галерији Културног центра у Требињу.

Радови представљени требињској публици, на симболичан начин, како је то појаснио Шобајић, представљају прогон који је почео од Адама и Еве, који су били прогнани из раја, до модерних прогона који уништавају народе, као што су то били "Олуја" и "Арапско прољеће".


"Арханђел Михајло је Адама и Еву протерао из раја огњеним мачем на ову паклену Земљу, а данас протерују цео народ такозваним лепим бомбама", рекао је Шобајић.

Шобајић је истакао да му је драго што је приредио своју прву самосталну изложбу у Требињу.

За Шобајића познаваоци кажу да је "романтик у души, а бунтовник на платну", што он објашњава чињеницом да воли "брутално изражавање, а не брутално понашање" у коме слика мора да посједује енергију, што је неопходно за свако дјело.

Говорећи о својој књизи "Сликај и ћути" која је објављена прије пола године у Београду, а вечерас представљена у Требињу, Шобајић је рекао се у њој бави сликом двије Европе које се сударају, те утицајем глобализације на саму умјетност.

"Једна је та дивна Европа која нуди све најбоље - од уметности, културе, филозофије до стандарда и оне Европе која прави погроме, колонизује народе и немилосрдно их убија", навео је Шобајић.

У књизи, како је навео, оштро критикује стварање визуелне или концептуалне умјетности, која је измишљотина НАТО-а, коју је ова организација озваничила четвртог априла 1999. године, прогласивши себе за њеног идејног творца и заштитника.

"Од ње је НАТО покушавао да направи човека малоумним, који не разуме ништа. А зашто? Па да би се осећали малоумним и да не бисмо разумели зашто они бомбардују народе, зашто праве погроме и вечне ратове", навео је Шобајић.

Милана Бабић, предсједник Књижевног удружења "Сусрет" које је организатор ове изложбе, истакла је да се са Шобајићем упознала на недавној додјели руског ордена, након чега су покренули разговор о изложби у Требињу.

Бабићева је рекла да јој је веома драго што се Требиње још једном показало као град културе, који цијени велике умјетнике какав је и сам Шобајић.

"Показали смо да веома брзо можемо да реализујемо културно дешавање високог нивоа. Овом изложбом смо се, на идејом плану, повезали са Београдом, гдје је прије три дана била и промоција Шобајићеве књиге, чиме се, заправо, повезала културна сцена Србије и Републике Српске, али и Црне Горе", појаснила је Бабићева.

Шобајић је рођен 1945. године у Београду, гдје је дипломирао на Академији визуелних умјетности 1970, а од 1972. године живи и ради у Паризу.

Приредио је више од 30 значајнијих самосталних изложби широм свијета.

Уз удружење "Сусрет", организацију изложбе, помогли су Град Требиње, Културни центар Требиње, Академија ликовних умјетности Требиње и Туристичка организација града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана