Trebinje: Otvorena izložba o Stefanu Prvovjenčanom

Srna
Trebinje: Otvorena izložba o Stefanu Prvovjenčanom

Trebinje - U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je otvorena izložba pod nazivom "Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji" u čast 800 godina od utemeljenja srpske državnosti u srednjem vijeku.

Autori Danka Spasojević i Ivana Hrenko iz Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva kažu da im je zamisao da jednu od najznačajnijih ličnosti srpske kulturne istorije osvijetle sa istoriografskog, kao i sa stanovišta istorije književnosti, te da ožive sjećanja na svetorodnu lozu Nemanjića.


Autori kažu da izložbu čini 16 panoa o životu i vladavini Stefana Prvovjenčanog, te o njegovim književnim djelima, naglašavajući da on nije značajan samo kao vladar, već je jedno od najvažnijih imena u srpskoj književnosti srednjeg vijeka.

Predsjednik Udruženja "Ćirilica" Vesna Andrić naglasila je da u Trebinju jubilej nije propraćen kako bi zaista trebalo, te da ova izložba predstavlja priliku za to.

"Odlična izložba, praćena monografijom, i to nam se učinilo kao sjajna ideja da je priredimo u Trebinju, naročito zato što se bliži veliki jubilej 800 godina naše eparhije. Nakon krunisanja Stefana Prvovjenčanog, Sveti Sava je podigao Srpsku pravoslavnu crkvu na nivo arhiepiskopije i osnovao nove eparhije među kojima je i naša, tako da je ovo sjajna veza i način da se odužimo našem velikom kralju", navela je Andrićeva.

Izložbu, koju će posjetioci moći da pogledaju do kraja maja, organizovalo je Srpsko udruženje "Ćirilica" u saradnji sa Narodnom bibliotekom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana