Требиње: Отворена изложба о Стефану Првовјенчаном

Срна
Требиње: Отворена изложба о Стефану Првовјенчаном

Требиње - У Народној библиотеци у Требињу вечерас је отворена изложба под називом "Стефан Првовенчани у књижевности и историографији" у част 800 година од утемељења српске државности у средњем вијеку.

Аутори Данка Спасојевић и Ивана Хренко из Народне библиотеке "Стефан Првовенчани" из Краљева кажу да им је замисао да једну од најзначајнијих личности српске културне историје освијетле са историографског, као и са становишта историје књижевности, те да оживе сјећања на светородну лозу Немањића.


Аутори кажу да изложбу чини 16 паноа о животу и владавини Стефана Првовјенчаног, те о његовим књижевним дјелима, наглашавајући да он није значајан само као владар, већ је једно од најважнијих имена у српској књижевности средњег вијека.

Предсједник Удружења "Ћирилица" Весна Андрић нагласила је да у Требињу јубилеј није пропраћен како би заиста требало, те да ова изложба представља прилику за то.

"Одлична изложба, праћена монографијом, и то нам се учинило као сјајна идеја да је приредимо у Требињу, нарочито зато што се ближи велики јубилеј 800 година наше епархије. Након крунисања Стефана Првовјенчаног, Свети Сава је подигао Српску православну цркву на ниво архиепископије и основао нове епархије међу којима је и наша, тако да је ово сјајна веза и начин да се одужимо нашем великом краљу", навела је Андрићева.

Изложбу, коју ће посјетиоци моћи да погледају до краја маја, организовало је Српско удружење "Ћирилица" у сарадњи са Народном библиотеком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана