Tradicionalni instrumenti u novom ruhu

Milanka Mitrić
Tradicionalni instrumenti u novom ruhu

Banjaluka - Izložba pomjera granice u komunikaciji s publikom. Omogućava da se upoznamo sa bogatstvom naše tradicije, muzike i kulturne baštine.

Kazala je ovo pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković koja je svečano otvorila novu postavku u Muzeju Republike Srpske “Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata”, autorke višeg kustosa Muzeja RS MA Sanje Pupac.

- Ova izložba je po mnogo čemu posebna. Govori o instrumentima koji su na neki način obilježili davne vijekove u našem narodu, jer bez frule, šargije, tambure teško je bilo zamisliti neku proslavu i neko veselje - naveo je direktor Muzeja RS Miladin Savić.

Sama autorka Sanja Pupac objasnila je da je cilj jedne ovakve postavke bio da tradicionalne instrumente prikaže u novom ruhu i da starim zvucima udahne novi život. Novina na ovoj izložbi su audio-snimci koje baštini Muzej RS.

- Mi smo pomoću digitalnih medija uspjeli da apliciramo sve zvukove u jedan interaktivni panel, gdje pomoću istraživanja možete da pronađete sve fotografije instrumenata, da vidite odakle potiču, gdje su locirani, da dobijete njihov izgled kroz fotografiju i da čujete kako zvuče u stvarnosti. Zvukovi koji su stavljeni u interaktivni panel su zvukovi koje je zabilježio Vlado Milošević pedesetih i šezdesetih godina. Mi smo uspjeli da digitalizujemo magnetofonsku traku Vlade Miloševića i izvučemo snimke - objasnila je Pupčeva.

Za idejno rješenje postavke zaslužna je scenografkinja Dragana Purković-Macan, a crteži instrumenata su djelo Branislava Gašića koji je instrumente podijelio organološki i dijelove nacrtao kako bi svi mogli detaljnije da upoznaju svaki instrument. Naravno, pored instrumenata, tu je prisutan i interaktivni sto, a prikazano je i nastajanje pojedinih instrumenata.

Svi posjetioci će imati priliku da vide i zaista divne ilustracije na zidovima, te različite interaktivne sadržaje namijenjene svim generacijama.

- Note na zidovima su dio pjesme koju je Vlado Milošević zabilježio na Zmijanju, i na notama su legende o instrumentima koji se nalaze u postavci - objasnila je Pupčeva.

Vodeći se idejom da je najmlađima važno približiti muzeje, ova postavka je specifična zbog dijelova posvećenih najmlađoj muzejskoj publici.

- Tu je “Cjevofon” kojim proizvodite razne zvukove, da jedni slušaju, drugi da proizvode, zatim “Muzička kuhinja” u kojoj možete skuvati ritam, gdje smo stavili instrumente, dječje igračke, gdje mogu da se zaigraju. Tu je još jedna prostorija koju smo uredili uz pomoć Elektrotehničkog fakulteta. Mi smo to nazvali “Muzika pomoću tijela”. Snimili smo na Akademiji umjetnosti instrumente koje smo imali dostupne - klavir, gitaru, flautu i frulu, i pomoću pokreta tijela ćete moći da proizvedete razne melodije - dodala je Pupčeva.

Izložba je otvorena do septembra.

Tri segmenta

- Postavka obuhvata tri segmenta predstavljena kroz različite pristupe i načine primjene tradicionalnih muzičkih instrumenata. Izložba je zamišljena kao edukativna, namijenjena svim uzrasnim dobima i obrazovnim profilima, jer će kroz prizmu tradicionalnih muzičkih instrumenata pružiti mogućnost posjetiocu da sazna više o našoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini - riječi su autorke Sanje Pupac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana