Традиција Арт колоније није прекинута

Данко Кузмановић
Традиција Арт колоније није прекинута

Бањалука - Арт колонија “Крупа на Врбасу” послије више од пет година неодржавања поново је окупила умјетнике. На крупским слаповима, под ведрим небом своје стварање је започело десетак вајара, сликара, графичара из Бањалуке, Вишеграда, Београда и Старе Пазове.

- Овом приликом умјетнике је, у просторијама Градске управе града Бањалуке, угостио предсједник Скупштине града Зоран Талић.

Зоран Талић је захвалио свим умјетницима те говорио о значају ове колоније за културу града Бањалуке али и читаве Републике Српске.

- Част и задовољство ми је да направим пријем за умјетнике Арт колоније Крупа на Врбасу. То је једна прича која је трајала некада раније, ево сада је већ обновљена, захваљујући господину академском вајару Душану Пашићу, који је иницијатор колоније и који је окупио доста квалитетне и репрезентативне умјетнике и људе - рекао је Талић, те додао да је ова колонија и те како битна за Бањалуку.

- Поред тог што ће имати свој стваралачки дух имаће и свој едукативни набој. То сам схватио поготово први дан када сам био на Крупи на Врбасу, и када сам видио млађу популацију, која је издвојила своје вријеме и посјетила колонију, те упијала знање и искуство ових сјајних умјетника - казао је Талић.

Талић је подсјетио све присутне да је Бањалука аплицирала за европску престоницу културе и да ова ликовна колонија и те како доприноси озбиљности те апликације. 

- Град Бањалука је, сви сте упознати с тим, прије неких два мјесеца донијела стратегију развоја културе за период од наредних десет година. То је један документ који нас усмјерава ка апликацији за европску престоницу културе. Овакви догађаји и те како доприносе таквој једној апликацији, и свему ономе што ће услиједити таквој једној апликацији - рекао је Талић, те посебно истакао да је веома  битно да ова колонија опстане и да ова колонија траје, јер даје мотив за стварање нових вриједности у Бањалуци и подизању нивоа културе.

Присутнима се скромно обратио и Душан Пашић, који је већ довољно урадио за колонију, и који је њен иницијатор, тако да би ријечи биле само вишак

- Колонија је отворена и траје. Драго ми је што смо се поново окупили на оном дивном мјесту које је прави рај за умјетнике. Моје колеге су с радошћу прихватиле позив. Дођите нам. Дођите нам пред крај, у петак и суботу, да видите шта смо то урадили и да се дружимо. Ово је послије једне станке поново покренуто, и надам се да ће прећи у традицију - казао је Пашић.

Драгољуб Димитријевић, аутор биста бана Светислава - Тисе Милосављевића које красе парк, Бански двор Културни центар и галерију Градске управе, говорио је о свом осјећају када долази у Бањалуку, те о значају Арт колоније Крупа на Врбасу.  

- Не знам да ли да причам, или да рецитујем, о бану, или о Бањалуци, о мом граду. Увек сам мислио да сам неко ко живи тамо преко Дрине. Међутим, када дођем у Бањалуку и видим пуно ствари које сам направио, не замерите ми, али осећам као да сам рођен овде - рекао је Димитријевић, те додао да традиција ове ликовне колоније није прекинута.

- Традиција није прекинута што се тиче колоније, она је само у једном тренутку замрзнута, али је важно да су ови људи схватили да је то нешто што не сме да замре, да је то засађено и не сме да се сече, треба да расте и да се грана. Сигуран сам да ће се то развити у једно племенито дрво. Помоћи ће то пуно и Бањалуци у апликацији за град културе, али помоћи ће и младима који дођу горе на слапове, да виде шта то раде ове чике које личе на Деда Мразове. Видећемо да ли ћемо ми бити ти који смо покренули тај воденични точак културе и умјетности горе на слаповима.

Манифестација ће трајати до 25. августа.

Учесници

На Арт колонији учествоваће вајар и професор Драгољуб Димитријевић из Београда, академски графичари Александар Јурић и Биљана Лазичић-Јурић из Бањалуке, академски сликар Бранко Никитовић из Вишеграда, академски сликар Зоран Егић и академски вајар Душан Пашић из Бањалуке и сликарка Свјетлана Станојчић-Вучићевић из Старе Пазове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана