Tabaševiću uručena NIN-ova nagrada

Srna
Tabaševiću uručena NIN-ova nagrada

Beograd - Piscu Vladimiru Tabaševiću večeras je u Beogradu uručena NIN-ova nagrada za roman “Zabluda svetog Sebastijana” u izdanju “Lagune”, u kome autor problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj, o onima koje čine dobro i o pravedničkim nastojanjima.

Vladimir Tabašević, rođen 1986. godine u Mostaru, jedan je od vodećih pisaca nove generacije srpske, postjugoslovenske književnosti.

Po uručenju priznanja u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, Tabašević je istakao da osobenost njegovog književnog izraza nije u tragičnosti koja vodi porijeklo iz realnog iskustva, već da je u specifičnoj živosti jezika na kojem piše, prenose beogradski mediji.

“Večeras sam radostan i voljan da se pohvalim sa kockicama koje su mi u životu pale. Ovdje sam da se pohvalim jezikom koji svi razumijemo i da vas podsjetim na njegovo bogatstvo. Ovdje sam jer tek namjeravam da ispitujem taj jezik. Naposljetku, hvala svima nama koji volimo književnost i koji se volimo našim najljepšim jezikom na svijetu do kojeg nam je upravo zbog ljubavi koju na njemu izražavamo toliko stalo”, dodao je Tabašević.

Odlomke iz nagrađenog romana “Zabluda svetog Sebastijana” čitao je glumac Tihomir Stanić, a nagradu je Tabaševiću uručio predsjednik žirija Zoran Paunović.

Nedjeljnik NIN dodijelio je i nagradu za ličnost godine, koja je ove godine pripala osnivaču izdavačke kuće “Kontrast” Vladimiru Manigodi za finansijsku podršku unapređenju palijativne njege u Srbiji.

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk poručio je da će NIN nastaviti da poštuje standarde novinarstva i da neće biti “ni opozicioni ni režimski”, već profesionalan, ali da je u današnjoj Srbiji “nekima i to mnogo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana