Svetlana Bojković nagrađena na festivalu u Hercegovini: Moj san se ostvario

Ratomir Mijanović
Svetlana Bojković nagrađena na festivalu u Hercegovini: Moj san se ostvario

Trebinje - Dodela priznanja “Zlatnog platana” na šestom Festivalu mediteranskog i evropskog filma u Trebinju je posebna počast, ushićenje, radost i oduševljenje, jer sam se našla među plejadom istaknutih kolega koji su dobili ovo priznanje, kao što su Milena Dravić, Petar Božović, Tanja Bošković, Ljiljana Blagojević i Igor Galo.

Ovako je za “Glas Srpske” svoju nagradu prokomentarisala Svetlana Bojković, koja je na festivalu u Trebinju dobila ovo priznanje zajedno sa makedonskim glumcem Mitom Jovanovskim.

- Prijatno sam se iznenadila i drago mi je što sam dobila priliku da ponovo dođem u Trebinje. To je grad koji, nažalost, nisam dovoljno upoznala, ali koji je od prvog susreta ostavio na mene veliki utisak - rekla je Bojkovićeva.

U Trebinju je snimala prije 40 godina, a prije deset sa “Gospođom ministarkom” igrala je pred trebinjskom publikom. Veza sa Hercegovinom je i njen sadašnji suprug Slavko Kruljević. Kaže da su ljudi u ovim krajevima jako lijepi, stasiti, visoki i za nju je ovo privlačan ambijent.

- Ima u tome neke estetike, lepote, a Trebinje je divan mediteranski grad sa divnom rekom Trebišnjicom, kojem i te kako pristaje filmski festival - dodala je Bojkovićeva.

Napomenula je i to da je filmski festival veoma bitan, jer grad oživi i privuče publiku, pa i raspoloženje postaje svečanije i grad živi jednim duhovnim životom.

- Festivali su injekcije kulture, neophodne za ljude, a gradovi su prepoznatljivi po tome - kazala je Bojkovićeva.

Kao mlada djevojka otišla je na akademiju, odabrala glumu i završila je u klasi profesora Predraga Bajčetića. 

- Oduvek sam želela da se bavim glumom, a moji roditelji su mislili da je to san jedne devojčice koji se neće ostvariti. Mogu reći danas da se moj san ostvario i da nisam pogrešila, jer ono što sam htela - u tome sam uspela - iskrena je Bojkovićeva.

Njena prva uloga na televiziji je bila u drami “Jednog dana moj Jamele” Aleksandra Đorđevića, dok je važnu ulogu u stvaranju njene glumačke fizionomije imao i njen prvi suprug, glumac Miloš Žutić. Prema njenim riječima, Žutić je odigrao veliku ulogu u njenom životu, jer joj je pomagao da se spremi za prijemni na akademiji i tokom studija, na trećoj godini, ona se udala za njega. Svoju kćerku Katarinu Žutić nije sprečavala da se bavi glumom, ali kada se opredijelila, rekla joj je da je to profesija visokog rizika.

  • Imala sam dosta sreće u svom životu i taj faktor ne smem da zaboravim, jer sam radila kontinuirano, dosta, nisam imala pauze - pojasnila je Bojkovićeva.

Glogovac

Nagrada “Zlatni platan” posthumno je dodijeljena Nebojši Glogovcu i uručena je njegovoj supruzi Milici Glogovac.

Ona je rekla da je ovo samo dokaz da rodno Trebinje i trebinjski festival uzvraćaju Nebojši ljubav i poštovanje, koje je on gajio prema svom gradu.

- Ova nagrada bi mu bila posebno draga i njome bi se sigurno hvalio - istakla je Glogovčeva.

U Muzeju Hercegovine otvorena je i izložba nagrada i priznanja koje je dobijao u svojoj karijeri, pod nazivom “Vječni Nebojša”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana