Светлана Бојковић награђена на фестивалу у Херцеговини: Мој сан се остварио

Ратомир Мијановић
Светлана Бојковић награђена на фестивалу у Херцеговини: Мој сан се остварио

Требиње - Додела признања “Златног платана” на шестом Фестивалу медитеранског и европског филма у Требињу је посебна почаст, усхићење, радост и одушевљење, јер сам се нашла међу плејадом истакнутих колега који су добили ово признање, као што су Милена Дравић, Петар Божовић, Тања Бошковић, Љиљана Благојевић и Игор Гало.

Овако је за “Глас Српске” своју награду прокоментарисала Светлана Бојковић, која је на фестивалу у Требињу добила ово признање заједно са македонским глумцем Митом Јовановским.

- Пријатно сам се изненадила и драго ми је што сам добила прилику да поново дођем у Требиње. То је град који, нажалост, нисам довољно упознала, али који је од првог сусрета оставио на мене велики утисак - рекла је Бојковићева.

У Требињу је снимала прије 40 година, а прије десет са “Госпођом министарком” играла је пред требињском публиком. Веза са Херцеговином је и њен садашњи супруг Славко Круљевић. Каже да су људи у овим крајевима јако лијепи, стасити, високи и за њу је ово привлачан амбијент.

- Има у томе неке естетике, лепоте, а Требиње је диван медитерански град са дивном реком Требишњицом, којем и те како пристаје филмски фестивал - додала је Бојковићева.

Напоменула је и то да је филмски фестивал веома битан, јер град оживи и привуче публику, па и расположење постаје свечаније и град живи једним духовним животом.

- Фестивали су ињекције културе, неопходне за људе, а градови су препознатљиви по томе - казала је Бојковићева.

Као млада дјевојка отишла је на академију, одабрала глуму и завршила је у класи професора Предрага Бајчетића. 

- Одувек сам желела да се бавим глумом, а моји родитељи су мислили да је то сан једне девојчице који се неће остварити. Могу рећи данас да се мој сан остварио и да нисам погрешила, јер оно што сам хтела - у томе сам успела - искрена је Бојковићева.

Њена прва улога на телевизији је била у драми “Једног дана мој Јамеле” Александра Ђорђевића, док је важну улогу у стварању њене глумачке физиономије имао и њен први супруг, глумац Милош Жутић. Према њеним ријечима, Жутић је одиграо велику улогу у њеном животу, јер јој је помагао да се спреми за пријемни на академији и током студија, на трећој години, она се удала за њега. Своју кћерку Катарину Жутић није спречавала да се бави глумом, али када се опредијелила, рекла јој је да је то професија високог ризика.

  • Имала сам доста среће у свом животу и тај фактор не смем да заборавим, јер сам радила континуирано, доста, нисам имала паузе - појаснила је Бојковићева.

Глоговац

Награда “Златни платан” постхумно је додијељена Небојши Глоговцу и уручена је његовој супрузи Милици Глоговац.

Она је рекла да је ово само доказ да родно Требиње и требињски фестивал узвраћају Небојши љубав и поштовање, које је он гајио према свом граду.

- Ова награда би му била посебно драга и њоме би се сигурно хвалио - истакла је Глоговчева.

У Музеју Херцеговине отворена је и изложба награда и признања које је добијао у својој каријери, под називом “Вјечни Небојша”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана