Стотину година од прве изложбе у приједорском Музеју Козаре

Снежана Тасић
Стотину година од прве изложбе у приједорском Музеју Козаре

ПРИЈЕДОР - Музеј Козаре из Приједора обиљежиће ове године стотину година од прве ликовне изложбе у овом граду. Приједор је имао срећу да се у њему роде двојица првих школованих сликара у БиХ, Перо Поповић и Тодор Швракић. Директор Музеја Козаре Миленко Радивојац истиче да је интересантно да су они још као студенти Прашке академије умјетности били учесници прве ликовне изложбе у БиХ која је одржана 1907. године.

Трећи учесник те изложбе био је Бранко Радуловић из Мостара у организацији "Просвете" и сви историчари умјетности се слажу да је то била прва ликовна изложба у БиХ.

- Већ 1910. године Тодор Швракић, тада апсолвент сликарства, излаже на једној малој изложби у Приједору. Није она била мала по броју дјела, јер је било изложено 35 слика, акварела, цртежа и уља на платну, али је трајала само четири дана. Била је организована у зборници приједорске општине и у зборнику је остало забиљежено да је то прва изложба у Приједору и друга у БиХ - рекао је Радивојац.

Он је додао да је, трагајући за документима која говоре о тој изложби, дошао до текста из 1910. године, који је објављен у сарајевском часопису "Српска ријеч" (број 186).

- Текст се зове "Помозимо свога", а говори о настојању младог умјетника да организује изложбу. Он је тада изабрао шест својих најљепших слика и процијенио их на 360 круна. Продао их је и половину средстава дао "Просвети" у знак захвалности за стипендирање током студија. Изложба је организована од 26. до 29. августа 1910. године - испричао је Радивојац.

Додао је да управо из тих разлога ове године Музеј Козаре намјерава да обиљежи стотину година од прве ликовне изложбе.

- Биће то изложба под називом "Тодор Швракић - 100 година послије", на којој намјеравамо да изложимо седам слика које су власништво Музеја, али и уз помоћ умјетничке колекције породице Медић и Умјетничке галерије из Сарајева - најавио је Радивојац.

Он је додао да ће изложба бити током јуна, а у њеној реализацији биће ангажована и историчар умјетности Вида Грандић.

- Изложба ће бити организована у кући породице Стојановић, гдје се налазе дјела великог умјетника Сретена Стојановића. Остала је предивна забиљешка гдје Стојановић послије једне изложбе из 1932. године хвали Тодора Швракића, говорећи да је он један изузетан сликар и истиче његове аквареле - нагласио је Радивојац.

Према његовим ријечима, биће изложено двадесетак радова, насталих од 1910. до 1931. године.

Биографија

Тодор Швракић је рођен 1882. године, био је син дрводјеље кога је отац уписао на терзијски занат да учи за кројача. Сликарска искра младог Тодора је са 16 година довела у Београд, гдје је похађао приватну сликарску школу Ристе и Бете Вукановић, најпознатијих сликара Србије тога времена. Стицајем околности и на наговор учитеља, одлази у Беч код Паје Јовановића, који му је као надареном сликару омогућио да добије "Просветину" стипендију и оде на студије у Праг. Људи га сматрају једним од најбољих акварелиста са ових простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана