Stana Katić: “Biću i Džejms Bond”

B92
Stana Katić: “Biću i Džejms Bond”

Kanadsko-američka glumica srpskog porijekla Stana Katić ovih dana boravi na snježom Mećavniku, na Mokroj gori, gdje na 12. Kustendorfu predsjedava žiriju festivala. Njena pojava na festivalskim događajima, kao i na ulicama Drvengrada, izaziva pažnju i pokoji uzdah brojnih učesnika, gostiju i posjetilaca.

Šarmantna glumica novinarima je ovoga prijepodneva posvetila dio svoga vremena i odgovarala na, uvijek zanimljiva, pitanja o svom porijeklu, o svojoj najpoznatijoj ulozi detektivke Kejt Beket u popularnoj seriji “Kasl” i ostalim svojim rolama, o tome kako vidi položaj žena u savremenom filmu, ali i kako jedna srpska mama reaguje kada joj se ćerka pojavi na crvenom tepihu.

- Moji roditelji su emigranti iz onoga što je nekada bilo Jugoslavija, iz Dalmacije. Emigrirali su u Kanadu, pa u SAD. Otišli su kao tinejdžeri i izgradili život tamo. Dobili su šestoro djece. Njihovo evropsko porijeklo im je dosta značilo i pomoglo u obrazovanju djece, što je sjevernoameričko iskustvo upotpunilo.”

Stana je i dalje veoma bilska sa svojim roditeljima. Kada je, jednom prilikom, sa majkom došla na premijeru i izašla na crveni tepih, i kada su blicevi već počeli da sijevaju, čula je šaputanje iza svojih leđa:

“Okrenula sam se i pogledala mamu koja je stajala par koraka iza mene. 'Stano, ispravi se!', gledala me je strogo.”

Stana kaže da sebe ne vidi kao nekakvu veliku zvijezdu, već da je obična, znatiželjna osoba, koja voli da šeta psa, čita, druži se sa prijateljima i da “bude normalna kada se dan završi”.

“Prošle noći sam bila na koncertu i posmatrala čovjeka u publici koji se ludo provodio. Uživala sam posmatrajući ga. Ponekad sebe vidim samo kao posmatrača.”

U svojim glumačkim počecima, 2004. godine, Stana je imala prilike da posjeti Filmski festival u Kanu.

“Drugarica i ja smo sakupile novac i otputovale u Evropu, a potom i na Kanski festival. Ne znam ni sama kako sam uspijela da dobijem kartu za kansku premijeru Kusturičinog filma 'Život je čudo'. Tada sam bila samo običan gledalac, ali je mi je zaista bilo privilegija da, poslije filma, vidim koliko publika iskreno cijeni rad Emira Kusturice.”

Komentarišući aktuelni holivudski trend snimanja rimejkova starijih filmova u kome muške heroje zamijenjuju heroine, Stana Katić je navela jedan stariji primjer:

“Gledala sam jedan argentinski flim iz osmdesetih i u jednom trenutku sam se osjetila veoma posramljenom. A to se desilo kada sam odgledala scenu seksa. Film je režirala žena, a scena je bila drugačija zato što je ovoga puta on bio 'objekat'. Trend takozvanog 'fimejl gejdža' (engl. female gage - ženski izazov) je po meni promjena ugla gledanja.”

Glumica primećuje da danas nastupa doba kada ćemo u filmovima i serijama sve više biti u prilici da gledamo jake ženske likove, kao i da već sada imamo mnogo kompleksnije priče u čijem središtu se nalaze kompleksni ženski likovi.

Prema njenom mišljenju, ženski likovi na filmu su uglavnom bili u službi drugog lika, dok je sada sve više ženskih likova u glavnim ulogama.

“Bilo bi recimo zanimljivo snimiti priču filma 'Kum' sa ženskim likovima. Ja bih voljela da igram 'kumu'!”

Stana Katić je tumačila manju rolu u filmu iz serijala o Džejmsu Bondu “Zrno utijehe” iz 2008. godine. Upitana da li bi ponovo prihvatila ulogu u tom serijalu kao Bondova djevojka odlučno je odgovorila:

“Da. Biću i Bond!”

Uloga detektivke Kejt Beket u seriji “Kasl” ju je proslavila i, kako kaže, omogućila joj da danas može da radi nove kreativne projekte i putuje širom svijeta.

“Da nije bilo te uloge, vjerovatno ne bih bila pozvana na 'Kustendorf'. Tom ulogom sam, na neki način, predstavljena u svijetu filma”, rekla je ona, dodajući da, ipak, ne može da kaže da joj je Kejt omiljeni lik koji je do sada tumačila.

Sada radi na drugoj sezoni serije “Odsustvo”, koja se snima u Bugarskoj, u kojoj tumači ulogu kidnapovane agentkinje FBI-ja koja je šest godina provela u zarobljeništvu. U novom britanskom filmu, pod radnim naslovom “Liberte: A time to spy” nastaloj po istinitoj priči iz Drugog svjetskog rata, Stana tumači ulogu špijunke Vere Etkins.

Predsjednca žirija 12. festivala Kustendorf ističe da je autentičnost filmske umjetnosti, odsustvo orijentisanosti na komercijalni aspekt, kao i to što nema crvenog tepiha, upravo ono što odlikuje festival na Mećavniku.

“Filmovi su impresivni. Iz različitih dijelova svijeta nam dolaze vrlo zanimljive, originalne priče, pa nas iz žirija čeka veliki izazov da izaberemo najbolje. Ovde se dešavaju neke zaista uzbudljive stvari, a to je dobro, zato što će ti kreativni mladi ljudi jednoga dana raditi velike filmove.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana