Шта доноси Нацрт закона о култури Републике Српске: Заслужни умјетници добијају статус

Александра Глишић
Шта доноси Нацрт закона о култури Републике Српске: Заслужни умјетници добијају статус

Бањалука - Нацрт закона о култури Републике Српске посебно је изазвао пажњу због статуса заслужног умјетника на шта се годинама чекало.

- Јако је важно јер овај нацрт први пут доноси статус умјетника и стручњака у култури и начин добијања тог статуса. И оно што је поприлично било неријешено у Републици Српској су удружења и фондације. Нацрт у одређеним тачкама доноси и начин и форму удружења почев од оних која су репрезентативна - каже директорица Народне и универзитетске библиотеке Љиља Петровић-Зечић која је била члан радне групе за израду Нацрта закона.

Додаје да кровни закон о култури долази у право вријеме послије доношења стратегије у култури. 

- Требало би да се уради Закон о културним добрима, то је већ у плану. Нацрт закона о култури има циљеве и мјере за подстицање културног развоја. Удружења су до сада била неријешена, али и то ћемо сада регулисати. Веома је значајно што ће Закон дефинисати финансирање институција, управних организација и удружења у култури - казала је Петровић-Зечић.

Нада се, каже, да предстоје јавне расправе.

- Увијек када се уради нацрт неког закона има и низ мањкавости у њему. Али ја сам, као и остали чланови радне групе, настојала да из области којом се бавим, овај закон буде што је могуће бољи. Надам се да ће зажијети као закон и вјерујем да ћемо допринијети бољем организовању и усмјеренијем дјеловању када је ријеч о култури РС - истакла је Петровић-Зечић. 

Да је веома значајно што је урађен Нацрта закона о култури РС сматра и директор Музеја Републике Српске Миладин Савић.

- Закон о култури је био неопходан. Из Нацрта се види да је прилагођен савременим потребама у култури и да ће допринијети бољем функционисању институција културе РС. Било би добро да се прође кроз јавну расправу како би стручни људи изнијели своја мишљења са циљем да закон буде што адекватнији - наглашава Савић.

На значај законских оквира у области културе осврнуо се и директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић.

- Министарство просвјете и културе РС почело је у посљедњих годину дана да сређује законски многе области које до сада нису биле у доброј мјери регулисане. Покушавају се многе ствари увести у нормативну законодавни оквир који је био неопходан и који сужава и смањује простор разним манипулацијама, малверзацијама. Овај Закон је за нас новина из разлога што први пут покушава да уреди институционалну културу, али и фондације - каже Новаковић.

Као битну ставку наводи дефинисање начина финансирања у области културе.

- Посебно сам задовољан, на чему сам инсистирао да се регулише заслужни умјетник и заслужни радник у култури - истакао је Новаковић.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић сматра да све треба прецизно дефинисати.

- Закон о култури не треба преко кољена доносити него треба дозволити да се чује сваки глас. Треба да направимо закон који је примјењив у РС. Све средине имају своје специфичности па и РС има и своје приоритете, али постоје и неке ствари које се свугдје у свијету фаворизију и које су неопходне - сматра Бјелошевић.

Он посебно наглашава значај културе намијењене дјеци.

- Неопходан је и позоришни музеј РС. Такође је важно да се створе услови за подстицање развоја културе за дјецу, а посебно позоришне јер су у представи заступљене све гране умјетности - каже Бјелошевић.

Књижевници

- Важно је и регулисање услова за спонзорство у култури и давање олакшица за мецене у култури. Једна од битних ствари је и регулисање статуса слободног умјетника и удружења од посебног значаја за културу РС. Треба да прекинемо однос понижавања књижевника у друштву, а то се може додјелом статуса од посебног значаја Удружењу књижевника РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана