Srebrenica: Predstavljen časopis Srebrni vijenac

Srna
Srebrenica: Predstavljen časopis Srebrni vijenac

Srebrenica - U čitaonici Narodne biblioteke u Srebrenici večeras je predstavljen prvi broj časopisa "Srebrni vijenac" posvećen jubileju 110 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u ovom mjestu.

O časopisu koji je pripremio i objavio Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Srebrenice govorili su članovi njenog rukovodstva Marko Milinković, Duško Pejić, Momčilo Cvjetinović, Miloš Nikolić, Radomir Pavlović i predsjednik Dragi Jovanović, koji je podsjetio na osnivanje ovog društva i na osnivača Kostu Gnjatića, učitelja rodom iz Bileće.


Prvo broj časopisa "Srebrni vijenac" posvećen je jubileju - 110 godina od osnivanja "Prosvjete" u Srebrenici i znamenitim kulturnim stvaraocima i radnicima koji su bili putokaz srpskom narodu ovog kraja, kao što su bili profesori Živan Jovanović, Boško Milovanović i Milan Jovanović.

U časopisu su obrađene teme o značajnim institucijama kulture na području opštine - Narodna biblioteka Srebrenica i Arheološki muzej "Rimski municipijum-Skelani", a predstavljeno je i Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Sveti despot Stefan Lazarević" koje je formirano prije dvije godine, a izuzetno je uspješno i nastupa na mnogim manifestacijama.

Predstavljeni su i mladi iz ovog mjesta koji postižu izvanredne rezultate u školovanju i kulturno-naučnom radu - Đorđe Dangić, Filip Jokanović, Dušan Pejić, Marko i Nikolina Milovanović.

Objavljeni su i radovi o liječenju nekih oboljenja ljekovitom vodom Gubera, te nekoliko pjesama mladih srebreničkih pisaca i đačkih literarnih radova.

Nakon predstavljanja časopisa, publici je predstavljena monografija "Crni Vrh -selo u Osatu" autora Branka Filipovića.

Govoreći o ovom djelu, poznati srpski lingvista porijeklom iz Srebrenice Milorad Simić rekao je da je riječ o izuzetnom vrijednom i dragocjenom djelu za ovu opštinu, ali i šire, jer je u pitanju umjetničko i naučno djelo.

Filipović je ovu monografiju napisao prije 18 godina, ali tek sada posthumno se objavljuje i izlazi iz štampe zahvaljujući grupi entuzijasta predvođenih Simićem.

Prema njegovim riječima, radi se o vrijednom i dragocjenom djelu koje može poslužiti kao uzor za izradu monografija ostalih srpskih sela, koja su u posljednjem ratu doživjela istu sudbinu kao i Crni Vrh.

Simić je naveo da knjiga govori o jednom srpskom selu koje više ne postoji - o stradanju Srba iz Crnog Vrha, dodajući da su popisane i sve preživjele porodice i mjesta u Srbiji i širom svijeta u kojima sada žive.

"U monografiji su opisani i nebo i zemlja, i gora i voda, i nošnje i običaji, i vjera i kultura, popisano stanovništvo, ali i žrtve u prethodnim ratovima kao i tužna sudbina porodice Filipović kakvu su imale mnoge srpske porodice, koje su pripadale četničkom pokretu u Drugom svjetskom ratu", istakao je Simić.

On je pozvao Srebreničane, članove "Prosvjete", pojedince, te predstavnike porodica i sela da se slože i započnu rad na prikupljanju građe, pripremi i pisanju monografija ostalih srpskih sela po uzoru na ovu.

Simić je naveo da ogromno kulturno i duhovno bogatstvo treba spasiti od zaborava dok još postoje preživjeli svjedoci, koji se sjećaju običaja, kulture, načina i uslova života u ovdašnjim selima kao i njihovih stanovnika i njihovih tragičnih sudbina u velikom broju.

Simić je obećao ličnu pomoć u priređivanju i objavljivanju takvih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana