Саша Мићковић, пјесник:: Шаховска игра као непресушна метафора живота

Данко Кузмановић
Саша Мићковић, пјесник:: Шаховска игра као непресушна метафора живота

Мачвански Прњавор - Пјесник Саша Мићковић побједник је другог међународног књижевног конкурса “Песмодари мира” са пјесмом “Животна игра”.

Конкурс је организован у знак сјећања на младу шахисткињу Слађану Јовановић из Мачванског Прњавора, која је живот изгубила у 21. години у саобраћајној несрећи.

Као и на први, тако и на овај други књижевни конкурс одзив је само потврдио утисак да је ријеч о веома успјелом и, за пјеснике, веома неисцрпном тематском изазову.

Очигледном успјеху “Песмодара мира”, како каже жири у саопштењу, несумњиво је највише допринијела срећна спрега два вјечна и неисцрпна пјесничка врела - мира и љубави - са ништа мање неисцрпном шаховском игром.

- У том одјеку болног призива у песмодарно миротворење можда и понајвећи успех испоставља штедар одазив песника свих узраста, на широко и високо разуђеној скали и лествици уметничких домашаја. И управо та околност - да су се жетвени откоси песмодарне летине складно склапали у стогове једног света који мржњу, рат и крваве сукобе измешта на мирољубиву шаховску таблу - побудила је чланове жирија на додељивање већег броја признања од уобичајеног, не би ли се сачувало свако зрно и подстакли сејачи на нову сетву. Зборник награђених и похваљених песама сакупиће и предочити то зрневље, а читалац ће се сусрести и са немалим бројем целовитих песничких драгуља - рекао је жири овог конкурса.

Најсјајнији међу драгуљима ове године је четвородијелна сонетна творевина Саше Мићковића. Тако је “Животна игра” још једном освједочила свог творца као великог пјесника.

Уз Сашу Мићковића, предсједник жирија др Милан Младеновић похвалио је вјероватно и најмлађу пјесникињу на конкурсу Тамару Радуљев из Делиблата.

- Као власник права да у својству председника жирија дајем последњу беспоговорну реч, једва сам се суздржао да раме уз раме са Сашом Мићковићем не сврстам петнаестогодишњу Тамару Радуљев из Делиблата - право откриће ових “Песмодара”. Из њене две песме “Шаховска игра” и “Молба ратнику”, упркос, или баш захваљујући, оштрој сведености исказа и привидној једноставности, избија толики песнички дар, да је ван сваке сумње да ће даљим узрастањем, стицањем искуства и усавршавањем стићи до знатних поетских висина - казао је Младеновић.

Конкурсу су на значају дала и нека значајнија пјесничка имена, као што су Балша Рајчевић, Радојица Радовић и Ђура Шефер Сремац, те су својим приступом надметању учинили част онима који се тек пробијају.

Предсједник жирија је истакао и још неколико имена која су заслужила посебна признања за свој рад.

- Посебна признања заслужили су професор, песник и шахиста Драган Косановић, непресушан магични језикотворац, за збирку песама у целости посвећену шаху, пионири Теодора Илић и Реља Царић, који предвођени Тамаром Радуљев наговештавају значајне приновке песничког подмлатка, као и песници изван граница данашње Србије, махом из бивших југословенских република, али и изасланици Јапана, Ирака, Русије и других земаља свијета - истиче Младеновић.

На конкурсу је учествовало више од стотину пјесника са више од двије стотине пјесама. Промоција зборника и додјела награда биће одржана 21. септембра на планини Ртањ, на Међународни празник мира.

Биографија Саше Мићковића

Рођен је 23. јула 1980. године у Шпиталу у Аустрији, гдје је провео неколико година прије него што се са родитељима вратио у Србију. Још у дјетињству почиње с писањем првих сонета. Саша примјењује различите сонетне технике захтјевне краљевске форме. Његова поезија је сплет духовних, филозофских и емотивних нити, које су уплетене у вијенац од више од 600 сонета. Осмислио је сонетну форму која се зове “клепсидрични ретроградни сонет с акростихом”. Име форми је надјенуо професор Часлав Ђорђевић. Тај сонет се може читати у оба смјера. Члан је Удружења књижевника Србије. Написао је десет сонетних вијенаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана