Sarita Vujković, direktorica MSURS za Glas Srpske: Kulturna baština Evrope biće iznenađenje za publiku

Aleksandra Madžar
Sarita Vujković, direktorica MSURS za Glas Srpske: Kulturna baština Evrope biće iznenađenje za publiku

Kreativna ekipa Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ponovo prihvata novi izazov i odgovornost kako bi ispunila najveće umjetničke standarde, opravdala status ove institucije i očekivanja publike, što dokazuje organizacija izložbe "Punktumi - Zbirka inostrane umjetnosti MSURS" koja će biti otvorena 20. aprila povodom Dana grada.

Izložba je u izložbeni projekat u potpunoj produkciji Muzeja savremene umjetnosti RS,  na kojem se vrijedno radi  već nekoliko mjeseci, a u okviru koga će se predstaviti izuzetno vrijedan dio fundusa Muzeja - Zbirku inostrane umjetnosti.  O tome šta očekuje posjetioce, značaju postavke i o tome na koji način je muzej došao do radova osamdeset autora iz sedamnaest zemalja za "Glas Srpske" u susret ovom velikom događaju govorila je direktorica muzeja Sarita Vujković.

* GLAS: Ostalo je još nekoliko dana do otvaranja izložbe "Punktumi". Pripreme u muzeju su u punom jeku. Šta očekuje posjetioce i šta biste posebno izdvojili, kada je riječ o ovoj postavci?

VUJKOVIĆEVA:  Zbirka inostrane umjetnosti obuhvata više od 360 umjetničkih dijela, a za ovu priliku izabrano je 100 umjetničkih djela i 80 autora iz 17 evropskih zemalja (Austrije, Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Italije, Irske, Mađarske, Norveške, Njemačke, Poljske, Rusije, Turske, Francuske, Češke, Švajcarske i Španije).  Ona je nepoznata široj javnosti jer nikada do sada nije bila predstavljena u svom integralnom obliku, zbog čega vjerujem da će izazvati iznenađenje kako kod šire publike tako i kod stručnjaka i umjetnika koji prate naš rad. Baš iz tih razloga  osmišljen je poseban izložbeni projekat kojim bi ukazali na značaj Zbirke inostrane umjetnosti i inicirali promociju evropske kulturne baštine koju čuva naša institucija. To je i prilika da ova vrijedna djela dobiju stručnu revalorizaciju, neophodnu konzervatorsko-restauratorsku zaštitu, ali i savremenu muzeološku prezentaciju kulturne baštine koja će u Muzeju inicirati drugačiju komunikaciju sa publikom podstičući građane da istražuju bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu Evrope. 

* GLAS: Izložba je priređena povodom obilježavanja 2018. godine, koju je Evropska komisija proglasila godinom evropskog kulturnog nasljeđa. Zaista je neobično da se u muzeju nalazi toliki broj umjetničkih djela evropskih umjetnika, kako su ta djela prispjela u muzej i kako je postao njihov vlasnik?

VUJKOVIĆEVA: Godina evropskog kulturnog nasljeđa odvija se pod sloganom "Naša baština - gdje se prošlost susreće sa budućnošću", i upravo nas je ovaj slogan naveo na  želju da  ukažemo na bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu Evrope koja se nalazi u Banjaluci.

Godina evropske kulturne baštine snažan je podsticaj za predstavljanje vrijedne zbirke inostrane umjetnosti koja se čuva u muzeju, ali i važan trenutak da se prisjetimo "Akcije solidarnosti" koja je okupila brojne umjetnike iz Evrope i svijeta da svojim djelima pomognu obnovu nastradalog grada, nakon katastrofalnog zemljotresa koji je zadesio Banjaluku 1969. godine. "Akcijom solidarnosti", koja je trajala od 1969. do 1975. godine, u Banjaluku je pristiglo više od 750 umjetničkih djela sa prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta, što je pružilo značajan temelj za osnivanje naše institucije, a činilo je i njen početni fundus. Formiranje zbirke inostrane umjetnosti podstaknuto "Akcijom solidarnosti" dodatno je obogaćeno i poklonom sa VII jesenjeg salona, značajne bijenalne manifestacije pokrenute 1962. godine, koja je u svom sedmom sazivu omogućili i internacionalni salon. Održan je 1975. godine, a okupio je veliki broj evropskih i svjetskih slikara, grafičara i vajara, prvenstveno autora čije je stvaralaštvo vezano za Pariz, povezujući tako umjetnike iz Kine, Japana i drugih krajeva svijeta sa evropskim kulturnim nasljeđem. Zahvaljujući poklonima internacionalnih učesnika Salona koji su se pridružili "Akciji solidarnosti", u kolekciji muzeja sačuvala su se brojna djela istaknutih umjetnika, koja po svojoj raznolikosti predstavljaju pravi izazov i za iskusnog istraživača i naučnika.

* GLAS: Možete li nam otkriti imena nekih autora koji su u evropskim okvirima poznati umjetnici?

VUJKOVIĆEVA: Veoma smo ponosni da se u našoj zbirci nalaze djela značajnih evropskih autora čije je djelovanje obilježilo evropsku umjetničku scenu druge polovine DžDž vijeka, izdvajajući samo neka imena kao što su:  Oto Pine, Ginter Iker i Hajnc Mak iz grupe "ZERO", Fridensrajh Hundertvaser, Hans Hartung, Pjer Alešinski, Stenli Vilijem Hajter, Žan Mesažije, Zao Vu–Ki, Šoići Hasegava, Jase Tabući, Antonino Virduco. Ovim ukazujemo na bogatu evropsku baštinu, ali i zaostavštinu koja je nama snažan podsticaj za budućnost.

* GLAS: Izložba je rezultat dugotrajnog timskog rada, ko je sve učestvovao u njenoj pripremi?

VUJKOVIĆEVA: Selekcija djela i koncepcija izložbe "Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS", rezultat je rada prof. dr Lidije Merenik sa Katedre za modernu istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i Žane Vukičević, više kustoskinje našeg muzeja, a s njom je omogućen uvid u vodeće umjetničke tokove poslije 1945. godine, tj. ostvaren pregled najznačajnijih pojava na evropskoj umjetničkoj sceni u hladnoratovsko doba. Odabrana djela prvi put će biti adekvatno predstavljena i u obimnoj publikaciji koja prati izložbu i donosi stručnu analizu u tekstu Merenikove, kao i iscrpne biografske podatke o autorima koje je pripremila Vukičevićeva. Dizajner kataloga i kompletnog vizuelnog identiteta izložbe je Nemanja Mićević.

Značajnu pomoć u restauraciji i konzervaciji djela pružio nam je Muzej Republike Srpske i njihov stručni konzervatorsko-restauratorski tim Dijana Pešikan Egić, viši konzervator i Đurđici Bjelošević, slikar konzervator.

Podrška

* GLAS: Ipak, niste sve mogli sami, finansijska podrška bila vam je značajna za realizaciju ove postavke?

VUJKOVIĆEVA: Poseban značaj ovom projektu svojom finansijskom podrškom dala je kancelarija šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU za BiH i njegova ekselencija ambasador Lars Gunar Vigemark, UNESKO kancelarija za jugoistočnu Evropu i gospodin Siniša Šešum, Italijanska ambasada u BiH i njegova ekselencija ambasador Nikola Minasi, Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i grad Banjaluka, bez kojih rezultati ovog značajnog poduhvata ne bi bili vidljivi. Najiskreniju zahvalnost iskazujemo svima koji su svojim ličnim i profesionalnim zalaganjem pomogli da Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske dostojno prezentuje projekat koji će se ravnopravno naći na mapi evropskih događaja koji obilježavaju Evropsku godinu kulturne baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana