Roman dr Neleta Karajlića “Solunska 28” - fikcija događaja koji nisu daleko od istine

Srna
Roman dr Neleta Karajlića “Solunska 28” - fikcija događaja koji nisu daleko od istine

Beograd - Pisac muzičar dr Nele Karajlić rekao je Srni da je njegov novi roman “Solunska 28” vrlo malo autobiografski i da u njemu pravi fikciju događaja koji nije daleko od istine.

Karajlić, koji je u Knez Mihailovoj ispred Delfi knjižare potpisivao svoju knjigu, mnogobrojnim čitaocima, rekao je da je glavna poruka knjige da uvijek poslije katastrofe zasija sunce.


“U ovoj knjizi ima vrlo malo autobiografskog, samo startna pozicija je autobiografska, a ostalo je nešto što sam iskreirao u svojoj glavi, praveći tu kao neku fikciju događaja, koji nije daleko od istine. Kao što kaže moj drug koji je čitao knjigu - ona je izmišljena, ali je lako dokazati da se stvarno dogodilo”, naveo je Karajlić.

Objašnjavajući podnaslov knjige koji glasi “o novcu i strastima”, on je rekao da toga ima mnogo u knjizi, kao što je i život pun i novaca i strasti, odnosno strasti za novcem i obrnuto.

“To je otprilike neka vaga koju današnji moderni čovjek od francuske buržoaske revolucije naovamo ima izmiješano i strasti i novac”, kaže Karajlić.

Komentarišući pisanje knjige na ekavici, on je naveo da ekavski ne piše on, nego tako govori njegov junak.

“Pošto je dečko odavde /iz Beograda/, a ja pišem kroz njega. Da sam pisao događaj u Londonu iz usta nekog Engleza, ja bih u svakom slučaju pisao na engleskom”, rekao je Nele.

Na pitanje koliko u njegovoj knjizi ima Sarajeva u Beogradu, Nele je rekao da nema mnogo, ali da je to u principu isprepleteno. “To je vrijeme u kojem je Sarajevo bilo, kao i danas, druga država”, ističe Karajlić.

On je dodao da će promocija njegovog romana “Solunska 28” biti održana 5. juna na “Dorćol placu” u Beogradu, a u Republici Srpskoj kada se postigne dogovor. “Čim se dogovorimo, jedva čekam”, dodao je Karajlić.

Roman “Solunska 28” je priča o jednoj beogradskoj kući u Solunskoj ulici, na Dorćolu u Beogradu, izgrađenoj s kraja 19. vijeka, o tome kako je dijelila sudbinu cijelog Beograda i prošla sve ono što se dešavalo u 20. vijeku: ratove, promjene društvenih sistema, promjene sistema vrijednosti, način razmišljanja.

Spajajući najbolje sastojke južnoameričkog magijskog realizma i sarajevskog novog nadrealizma, Karajlić pripovijeda istoriju jedne kuće u dorćolskoj ulici i vodi sa druge strane ogledala u prostor koji se nalazi na samoj tromeđi života, smrti i vječnosti.

Kada se Života koji bježi iz Prahova i Bosiljka koja bježi iz Austrije sretnu u Beogradu, odlučuju da započnu zajednički život i osnuju porodicu.

Odatle počinje priča o jednoj porodici. I do danas, uprkos ratovima, bombardovanju, požarima, bolesti, promjenama režima, nacionalizaciji, privatizaciji, pljački i ostalim potresima, Životina kuća u Solunskoj ulici ima taj isti broj 28.

Dr Nele Karajlić rođen je u Sarajevu 1962. godine kao Nenad Janković. Osnivač, kompozitor, tekstopisac i frontmen grupe “Zabranjeno pušenje”, scenarista i glumac “Top liste nadrealista”, glumac u filmovima “Andergraund”, “Život je čudo”, scenarista, reditelj i glumac u seriji “Složna braća”, autor muzike u filmu “Crna mačka, beli mačor”, osnivač, kompozitor i tekstopisac grupe “Emir Kusturica and No smoking orkestra”, kompozirot opere “Tajm of džipsis”.

Živi i radi u selu Koraćica, opština Mladenovac, u Srbiji, sa ženom i dvoje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana