Рогатица: Отворена изложба “Белези великих злочина”

Срна
Рогатица: Отворена изложба “Белези великих злочина”

Рогатица - Манифестације “Дани Војислава Лубарде” почела је у Рогатици отварањем изложбе слика “Белези великих злочина” аутора Вељка Ђурића-Мишине и проглашењем најбољих литерарних радова о теми “Сјећање на злочин”.

Изложбу, која је синоћ отворена у Народној библиотеци “Војислав Лубарда”, чини 12 умјетничких дјела и два експоната који подсјећају на злочине из Другог свјетског рата, у којима су у највећем броју страдали припадници српског народа.

Слике, које су рађене по наруџби, приказују историјске чињенице и свједоче о страдању српског народа у Независној Држави Хрватској, те страдању српског народа у Србији.

Поред слике “Јасеновац” сликара Милића од Мачве, која симболично представља прогон Срба у усташкој Независној Држави Хрватској, изложена су и дјела великих српских умјетника Зорана Дуркана, Весне Татар, Драгана Ристића и других.

На сликама су приказана мјеста којих се Срби са зебњом присјећају.

Изложбу су приредили Музеј жртава геноцида из Београда и Архив Републике Српске.

Синоћ су проглашени и најбољи литерарни радови о теми “Сјећање на злочин” који су пристигли на конкурс Народне библиотеке “Војислав Лубарда”. Ова установа постоји 16 година и ово је први пут да је расписан конкурс и додијељене награде.

Прво мјесто на конкурсу освојио је рад Зорице Пенић, друго мјесто рад Сузане Росић, а треће мјесто рад Тање Крсмановић.

Аутор изложбе Вељко Ђурић истакао је да Музеј жртава геноцида постоји више од 20 година, да нема своје сталне просторије, а чека да буде отворен простор на београдском Старом сајмишту, али има своје канцеларије, нешто запослених, планове и контакте.

Он је напоменуо да су прошле године изложба представљена у Музеју “Јад Вашем”.

“Ове године обишли смо логоре жДахауж, жМатхаузенж, жАушвицж и друге гдје су Срби оставили своје кости”, рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, Музеј жртава геноцида има својих 100.000 фотографија, 200.000 докумената, дигитализоване збирке и отворен је за сарадњу са свим институцијама бивше Југославије, али нема своје збирке експоната и предмета.

Данас, другог дана манифестације “Дани Војислава Лубарде” биће одржано кижевно вече “Вазнесење” посвећено истоименом роману Војислава Лубарде.

Циљ манифестације је да се лик и дјело Војислава Лубарде сачувају од заборава.

Војислав Лубарда рођен је 17. јуна 1930. у Рогатици, а умро је 13. октобра 2013. у Београду. Био је српски књижевник, романсијер, члан Академије наука и умјетности Републике Српске и члан Сената Републике Српске.

Тематика његових романа бавила се злочинима усташа и мухаџера над Србима у Подрињу. Након што су му политичке власти забраниле рад у струци, из Сарајева је почетком 1975. преселио у Београд.

Као књижевник прославио се романом “Преображење”, који је издао 1979. године. Добитник је НИН-ове награде за најбољи роман 1989. - “Вазнесење”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана